Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lansstyrelsen-inte-lampligt-flytta-varg-till-stockholmsomradet/

STHLM

Länsstyrelsen: Inte lämpligt flytta varg till Stockholmsområdet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inget område i Stockholms län är lämpligt att sätta ut varg i. Den bedömningen gör Länsstyrelsen Stockholm i ett yttrande till regeringen.

I november i fjol fick Länsstyrelsen Stockholm ett regeringsuppdrag att peka ut områden i länet dit det är lämpligt att flytta ”genetiskt viktiga” vargar.

Länsstyrelsen kom fram till att sett utifrån regionala förutsättningar skulle Ekerö, skärgården tillsammans med de norra länsdelarna vara de enda tänkbara områdena för utsättning av varg. Därefter gjordes bedömningen att inget av områdena var lämpligt för ett vargrevir.

– Stockholm är ett storstadsområde med järnvägar, stora vägar och mycket bebyggelse. Ett annat kriterium är att varg bara får släppas ut på statlig mark där det inte finns nyttjanderätt vad gäller jakt. Därför föll Ekerö och skärgården ifrån, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på enheten Natur- och viltärenden vid Länsstyrelsen Stockholm.

Naturreservaten i länets norra delar, där det inte finns nyttjanderätt för jakt, är bara på 10–15 hektar. De reservaten är därför inte lämpliga områden att flytta varg till eftersom de inte är tillräckligt stora för att hysa ett vargrevir, enligt Mikael Fransson

– Dessutom har redan en vargtik från Östergötland börjat etablera sig i området. Släpps en varg in i ett revir där det redan finns varg, så är risken stor att den bits ihjäl direkt, fortsätter han.

I Stockholms län finns sedan tidigare Sjundareviret i ett område mellan Södertälje och Gnesta. Det är ett vargrevir som Stockholm delar med Sörmlands län.

– Sjundareviret är ett av Sveriges minsta vargrevir. Reviret är på 20 000–30 000 hektar, vilket räcker eftersom det finns nästan obegränsat med vilt i området sett ur en vargs perspektiv. Normalt är vargreviren i Sverige runt 100 000 hektar, säger Mikael Fransson.

Regeringsuppdraget hör ihop med att Sverige ska uppnå en gynnsam bevarandestatus för varg, det vill säga att arten ska överleva på lång sikt. Sverige behöver därför göra en genetisk förstärkning av vargstammen med jämna mellanrum.

– Det sker genom att en ny immigrant, alltså en invandrad varg från Finland och Ryssland, reproducerar sig med en skandinavisk varg vart femte år. Vargar från den finskryska stammen kommer in via Norrbotten och där kontrolleras deras DNA innan de flyttas till andra delar av landet, säger Mikael Fransson.

Läs mer:

Sex vargvalpar föddes i Stockholms län i fjol

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt