Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-16 00:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lansstyrelsen-stoppar-700-lagenheter-i-mariehall/

STHLM

Länsstyrelsen stoppar 700 lägenheter i Mariehäll

Länsstyrelsen upphäver byggplanerna för 770 lägenheter i Mariehäll i närheten av Bromma flygplats.
Länsstyrelsen upphäver byggplanerna för 770 lägenheter i Mariehäll i närheten av Bromma flygplats. Foto: Fredrik Funck

I somras klubbade Stockholms stad planer för 770 lägenheter i Mariehäll. Men nu upphäver länsstyrelsen i Stockholms län byggplanerna. Föroreningar och buller i området utgör en hälsorisk, enligt myndigheten. 

Anton Säll
Rätta artikel

Det var i juni som detaljplanerna för 770 lägenheter i Mariehäll klubbades. Planerna togs av den då sittande rödgröna majoriteten och möttes av motstånd från den borgerliga oppositionen. 

Men planerna överprövades av länsstyrelsen. Anledningen var att man hittat föroreningar i marken i form av klorerade kolväten. Dessutom ansåg länsstyrelsen att bullerstörningar och riskerna för översvämningar i området behövde prövas.

Nu har länsstyrelsen i Stockholm upphävt detaljplanen. Cancergaser från marken är orsaken till beslutet.

”Flera klorerade kolväten är cancerframkallande och har egenskaper som gör att de i gasform kan tränga in i byggnader”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Läs mer: Länsstyrelsen tror att byggandet avtar 

Utredningar i området har genomförts, och resultatet pekar på att spridningskällan av klorerade kolväten finns i området. Dessutom, skriver länsstyrelsen, finns det ”anledning att misstänka att föroreningssituationen är av betydligt större omfattning än vad som framgår i planhandlingarna”.

Dessutom skriver länsstyrelsen att bullret från Bromma Flygplats inte hanteras på ett tillräckligt bra sätt i detaljplanerna.

– Det är sällan länsstyrelsen upphäver detaljplaner, nu tog vi det beslutet på grund av bristfälliga utredningar och regleringar i planen, säger Annsofi Edberg, planhandläggare på länsstyrelsen i ett uttalande.