Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Länsstyrelsen vill ha dubbdäcksavgift

Dubbdäcksanvändningen måste minska i Stockholm.
Dubbdäcksanvändningen måste minska i Stockholm. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Länsstyrelsen vill ha en lagändring så att kommunerna kan ta ut en avgift för dubbdäcksanvändning.

– Vi har inspirerats av hur man jobbar med det i Norge, där man har en avgift sedan tio år, tror jag, och där man uppnått att bara 14-15 procent kör med dubbdäck, säger Anna-Lena Lövkvist Andersen, klimat- och miljöstrateg vid Länsstyrelsen, till Radio Stockholm.

Luften vid många av Stockholms läns gator och vägar överstiger i dag de tillåtna gränserna för kväveoxid och partiklar. För att luftkvaliten ska förbättras de närmaste sex åren har Länsstyrelsen tillsammans med berörda kommuner, landstinget, Kommunförbundet, SL och Trafikverket, tagit fram ett åtgärdsprogram.

Programmet innebär bland annat utökade områden med dubbdäcksförbud i Stockholms innerstad och i Södertälje, dammbindning, tidigare vårstädning och städning med ny teknik. Förbättrad kollektivtrafik, att fler ska gå och cykla, effektivare godstransporter och parkerings- och trafikregleringar är andra åtgärder.

Användning av dubbdäck är den viktigaste orsaken till den höga partikelhalten i Stockholmsluften. Därför måste färre köra med dubbdäck.

Länsstyrelsen skriver att en avgift är att föredra framför ett totalt förbud, då en viss andel av dubbdäck behövs för att behålla friktionen på vägbanan. En avgift gör det också möjligt för tillfälliga besökare bilister att mot en avgift kunna köra på regionens alla vägar.

Det är i dag inte möjligt att ta ut dubbdäcksavgift i Sverige. Länsstyrelsen har begärt att regeringen ska utreda möjligheterna att införa avgift för dubbdäcksanvändning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.