Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/larare-far-inte-ut-sina-loner-nu-begars-den-kritiserade-skolan-i-konkurs/

STHLM

Lärare får inte ut sina löner – nu begärs den kritiserade skolan i konkurs

Elma school i Rågsved begärs i konkurs av en lärare.
Elma school i Rågsved begärs i konkurs av en lärare. Foto: Hampus Andersson

En lärare som jobbade på den hårt kritiserade Elma school i Rågsved framförde kritik mot hur skolan sköttes och sade upp sig. Det resulterade i att hon inte fick ut sin slutlön. Nu begär hon att skolan ska försättas i konkurs så att hon får ut sina pengar. Lärarförbundet driver nio ärenden med lärare som inte fått ut sin lön från skolan.

Skolinspektionen försökte stänga Elma school i Rågsved i juni förra året efter åratal av misskötsel genom att återkalla ägarens, Khalid El Mouselhis, tillstånd att driva skola.

Det ledde bara till att han överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och samtidigt begärde inhibering i väntan på att Förvaltningsrätten tar upp ärendet. 

Det gör att Khalid El Mouselhi fortsätter att driva Elma school och rekryterar nya elever som vanligt. När DN talade med den nya rektorn förra veckan berättade hon att skolan i nuläget har 160 elever och att nya hela tiden strömmar till. 

– Det är framför allt eleverna som det är synd om, eftersom ingenting fungerar i den där skolan, säger läraren som nu begär att Khalid El Mouselhi och hans bolag försätts i konkurs för att hon ska få ut sin lön.

Enligt Lärarförbundet har ägaren satt i system att göra sig av med anställda som protesterar mot hur skolan sköts – för att sedan inte betala ut deras slutlön.

Förbundet företräder nio lärare som antingen jobbar på skolan nu eller har jobbat där tidigare och som nu försöker få ut sina löner.

– I nuläget har vi nio medlemmar som har fordringar mot skolan på grund av ej utbetald lön. Vi har haft ännu fler ärenden där och det här är ett återkommande problem på skolan, säger Hans Dagberg som är ombudsman vid Lärarförbundet. 

På onsdagen var det meningen att han skulle träffa företrädare för skolan i en förhandling. Men varken ägaren eller företrädaren för skolan dök upp.

– De avvek från förhandlingen, men vi kommer hantera frågan vidare. Det är bekymmersamt att den här typen av skola får fortsätta eftersom den bedrivs på ett oseriöst sätt, säger Hans Dagberg.

Läraren som begärt ägaren i konkurs berättar att hon sökte och fick jobb på skolan som förskollärare eftersom det är hennes inriktning. 

Men ganska snart blev hon omplacerade för att undervisa elever som hon inte hade behörighet att undervisa.

– Det beror på att så många hela tiden slutar och personal hela tiden byts ut på skolan, säger hon. 

”Det är framför allt eleverna som det är synd om, eftersom ingenting fungerar i den där skolan”, säger en lärare.
”Det är framför allt eleverna som det är synd om, eftersom ingenting fungerar i den där skolan”, säger en lärare. Foto: Hampus Andersson

Efter sommaren upptäckte hon att hon inte fått någon semesterersättning med motiveringen att ”vi har inte råd”.

Hon sade upp sig och hittade snabbt ett nytt jobb. Men lönen och semesterersättningen som hon tjänat in har hon ännu inte fått ut. Nu har hon med hjälp av LO-TCO:s rättskydd begärt ägaren i konkurs för att på så vis få ut sin lön för augusti och september förra året. 

Flera tidigare anställda lärare och rektorer bekräftar kritiken mot skolan.

– Det går inte att prata med honom, han är som en vägg, säger en tidigare anställd som inte vågar träda fram med sitt namn.

Erik Grahn är förbundsjurist vid LO-TCO rättskydd och företräder läraren som yrkar att ägaren och bolaget försätts i konkurs.

Han berättar att Skatteverket gjorde en utmätning av bolaget i oktober och att Kronofogden då konstaterade att bolaget saknar kända utmätningsbara tillgångar för att täcka den skuld som finns till läraren. 

Det rör sig om drygt 20.000 kronor i lön och semesterersättning samt 16.500 kronor i ersättning för kostnader i målet.

Vad är chanserna för att hon ska få sina pengar?

– Det är svårt att säga eftersom ägaren håller sig undan och inte svarar. Men i 95 procent av fallen brukar man få sina pengar till slut.

När ett bolag försätts i konkurs är det konkursförvaltare som förmedlar de tillgångar som finns. Om det sker blir det också upp till konkursförvaltaren att besluta om skolan ska stängas samma dag eller drivas vidare under en period.

– Det beror på om det kommer in mer pengar till konkursbolaget, säger Erik Grahn.

– Jag hoppas verkligen att skolan blir tvungen att stänga, för barnens skull, säger läraren.

När DN har ringt ägaren har han valt att lägga på luren.

Läs mer: Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever