Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lärare och rektorer drunknar i e-post från arga föräldrar

Nina Jonsson, rektor
Nina Jonsson, rektor Foto: Lotta Svensson

Mejl från arga föräldrar, sms och telefonsamtal är en tung stressfaktor för lärare i Stockholms skolor.

Nio av tio skolor i länet får bakläxa från Arbetsmiljöverket. De gör för lite för att motverka stress och hög arbetsbelastning, visar myndighetens nya granskning.

– Det stämmer verkligen, säger Nina Jonsson, rektor för Södermalmsskolan i Stockholm, en innerstadsskola med goda resultat vad gäller betyg, nationella prov, brukarundersökningar, personalnöjdhet med mer.

– Jag får runt 100 till 150 mejl om dagen, många av dem från föräldrar. Trots att det här är en extremt väl fungerande skola är man väldigt snabb på att kommentera saker som inte fungerar, och jag får mejl långa som uppsatser från föräldrar. Gärna i mejlcirkel med kopior till hela klassen.

– Jag önskar ofta att de kunde lita på att vi är professionella och klarar att driva skolan.

Under det senaste året har Arbetsmiljöverket inspekterat ett par hundra grund- och gymnasieskolor i Stockholms län, både kommunala och friskolor. 90 procent har fått krav på åtgärder. Särskilt vad gäller riskbedömning, förebyggande arbete, dokumentation och uppföljning.

Flera skolor har pekat på ett delvis nytt riskområde, särskilt för skol- ledare: nämligen just det stora inflödet av mejl, sms och telefonsamtal, ofta i form av negativa synpunkter, där föräldrar kräver omedelbar återkoppling.

En viktig slutsats är att inte bara lärarnas utan även skolledarna är överraskande hårt pressade.

Nina Jonsson välkomnar föräldrarnas engagemang, och slår fast att många synpunkter är helt befogade.

– Men andra vill gå in och peta på detaljnivå i lektionernas upplägg och skolans inre organisation. De ifrågasätter prov, betyg och utformningen av olika uppgifter. Genomför vi en förändring kan jag behöva sitta en hel helg och rensa mejlkorgen. Till vardags stannar jag ofta här till sju, halv åtta på kvällarna för att hinna svara på allt. För mig kan det också innebära att jag får mindre tid att vara ute och besöka klassernas lektioner.

Även lärarna får extremt mycket e-post från föräldrar, konstaterar hon.

– En del mejlar varje dag och kräver svar direkt. Det är ohållbart, det tar tid som lärarna behöver vara med eleverna. De ska inte sitta och svara på mejl i en timme per dag i stället för att lägga den timmen på barn som behöver extra stöd. Då blir det en ond cirkel.

Fler rektorer vittnar om att det bitvis kan vara svårt för dem att hinna med sitt huvuduppdrag, att leda och styra skolan. Omsättningen av rektorer är hög.

Nina Jonsson konstaterar att en hel del rektorer väljer att kliva ned och hellre söka jobb som biträdande rektor för att inte behöva ha det övergripande ansvaret.

– Jag brukar säga att jag har ett utmanande och roligt men omöjligt uppdrag, men att jag gör det bästa av det: jag försöker att inte jobba mer än 50 timmar i veckan.

Fakta:Granskning

Översynen är en del i en landsomfattande granskning. Nio av tio skolor i Stockholms län fick någon form av krav på åtgärder.

Under 2015 fortsätter Arbetsmiljöverket att se närmare på fler skolor i Stockholms kommun.

Många skolor är för dåliga på att förebygga stress bland personalen. Skolorna i Stockholms län saknar också ofta tillräckliga riskbedömningar och skriftliga rutiner kring hot och våld, till exempel hot på mejl eller i sociala medier. 75 sådana krav ställdes. ”Det behöver inte betyda att skolorna har problem med hot och våld, men det är viktigt att de har dokumenterade rutiner för hur de ska agera om de skulle få det”, säger Arbetsmiljöverkets Adam Jansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.