Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Larm om explosionrisk i Stockholm

Polis, ambulans och den nationella bombgruppen har larmats om ”överhängande fara för explosion” på Gärdet i Stockholm. Larmet kom vid 13.13-tiden, men blåstes av odramatiskt vid 15.15.

SOS Alarm säger till DN att en ambulans har skickats till platsen. Räddningstjänsten hänvisar till polisen.

Polisens presstalesman tonar dock ned larmet. 

– Vi ska göra en husrannsakan på en adress. Då har vi som försiktighetsåtgärd tagit med bombgruppen som en extra resurs, om det eventuellt skulle behövas. Ambulans följer med automatiskt då, säger Sven Erik Olsson.

Att bombgruppen behövs som försiktighetsåtgärd beror på ”ärendets natur”. 

Enligt Sven Erik Olsson handlar det om att ha ”både hängslen och livrem”, det ska inte vara ett uttalat bombhot eller några uppgifter om konkret risk. Vad ärendet gäller visste han inte, mer än att det var relevant att koppla in bombgruppen.

Annsophie Nygårds-Kers jobbar i en butik i närheten.

– Vi undrar om vi ska våga vara nära fönstren ifall det blir glassplitter. Vi vet ju inte vad som händer. Poliserna vill inte säga något, säger hon. 

I övrigt beskriver hon stämningen som lugn. 

Vid 14.40-tiden var polisen fortfarande i lägenheten, men hade inte påträffat vare sig någon person eller något farligt föremål där. En halvtimme senare var larmet avblåst. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.