Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/larm-om-illgron-varflod-vid-hammarbybacken/

STHLM

Larm om illgrön vårflod vid Hammarbybacken

00:16. Enligt Stockholm Exergi är vattnet varken förorenat eller miljöfarligt och kommer inte att påverka naturen i området.

En illgrön vårflod forsade utför Hammarbybacken under onsdagen. Flera Stockholmare larmade Stockholms stad om läckan med misstänkt fjärrvärmevatten.

– Vattnet ser nästan radioaktivt ut, säger vittnet Lukas Eckeskog.

Det var på vägen till jobbet på onsdagsmorgonen som Lukas Eckeskog upptäckte en strilande piggelingrön flod av vatten som forsade utför berget öster om Hammarbybacken.

– Det var fem grader kallt så det var konstigt att det forsade vatten utmed hela backen. Märkligt nog har det även varit pudrigt med snö där i flera dagar, säger Lukas Eckeskog.

Han kontaktade omgående miljöförvaltningen på Stockholms stad för att larma om vad han misstänkte kunde vara en fjärrvärmeläcka. 

– Jag tänkte det kanske var en oönskad bieffekt av att Stockholm Exergi håller på att bygga ut och spränga för fjärrvärmeledningar där.

Illgrönt fjärrvärmevatten forsade utmed Hammarbybacken på onsdagsmorgonen.
Illgrönt fjärrvärmevatten forsade utmed Hammarbybacken på onsdagsmorgonen. Foto: Lukas Eckeskog

Han filmade även den spektakulära forsen med sin mobilkamera och lade ut på Instagram.

– Jag frågade mig om smältvattnet verkligen ska ha samma färg som blodet på våra overlords, ödlorna. Vattnet var verkligen Teenage mutant ninja turtle-grönt, och såg mutant radioaktivt ut, säger han.

Stockholm Exergi bekräftar att vattnet kommer från en planerad tömning av en fjärrvärmeledning som gick snett under onsdagsmorgonen.

– I samband med att man tappade ledningen på vatten så ledde man vattnet till en infiltrationsgrop eftersom det inte fanns något dagvattennät där. Men infiltrationsgropen bräddades och vattnet spreds, säger Sami Mashial, tf presschef.

Enligt Stockholm Exergi är vattnet varken förorenat eller miljöfarligt och kommer inte att påverka naturen i området.

– Vattnet var nedkylt och syresatt för att inte påverka miljön. Vi håller på att utreda varför det blev så här och vad vi kan göra för att det inte ska hända igen, säger Sami Mashial.

Läs mer: Boende fick grönt vatten i kranarna