Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lastbil-in-i-folkmassa-detta-vet-vi/

STHLM

Lastbil in i folkmassa – detta vet vi

Här redovisar DN efterhand vad i skeendet som är säkerställt. Med den ryktesflod som uppstått dementerar vi även felaktiga och ogrundade uppgifter som fått fäste. Strax före klockan 15 på fredagen kommer första uppgifterna om att ett fordon kört in i en folkmassa i centrala Stockholm. Larmet når polisen klockan 14.53.

DN Text

• Människor springer i panik när fordonet, antagligen från Adolf Fredriks kyrkogata, svänger vänster in på Drottninggatan, som är gågata. I hög fart körs lastbilen på Drottninggatan söderut, ända fram till korsande bilgatan Mäster Samuelsgatan. Där korsar den gatan och ränner in i Åhlénsvaruhuset, som ligger i kvarteret mellan Mäster Samuelsgatan och Klarabergsgatan.

• Under vansinnesfärden på gågatan kör föraren över människor, oklart hur många. Skräckslagna gående flyr in i butiker, för att undvika att komma i fordonets väg.

Läs mer – följ DN:s liverapportering.

• Lastbilen har tidigare på fredagen kapats. Enligt säkerhetspolisen (Säpo) tillhör den bryggeriföretaget Spendrups. Sveriges Radio uppger att kapningen skedde i Stockholm när bilens förare höll på att lasta ur drycker för leverans till en restaurang.

• Uppgifter gör först gällande att två personer dödats, och kort senare att det är tre som dödats. TT skriver senare att de uppgifter en av deras reportrar fått av polisen på plats i centrala Stockholm om att tre personer mist livet inte bekräftas av polisen mer centralt.

• Varuhuset NK, som ligger tre kvarter öster om Åhléns, utryms.

* DN får in uppgifter om att skott avlossats vid Fridhemsplan på Kungsholmen, en dryg kilometer väster om Åhléns vid Drottninggatan, uppgifter som polisen senare bekräftar, men en stund därefter – enligt Sveriges Radio – avfärdar.

• Statsminister Löfven säger vid 16-tiden att Sverige drabbats av en terrorhandling: ”Allt tyder på att det är ett terrordåd. Nu tänker vi på offren och de skadade, samt nära och kära”, säger Löfven. Han är då på väg till Göteborg och Socialdemokraternas kongress. ”Men nu återvänder jag givetvis direkt till Stockholm”, säger statsministern.

• Strax efter klockan 16 rapporterar flera medier att en misstänkt person gripits. 40 minuter senare uppger polisen att det inte finns några uppgifter om att någon är gripen för dådet.

• Trafiken i Stockholms tunnelbana är stoppad, enligt SL på order av polisen. Trafiken på pendeltågssträckan mellan Karlbergs station i norr och Älvsjö station i söder är stoppad. Busstrafiken i innerstan ”påverkas”, meddelar SL på sin hemsida. All gatutrafik är stoppad i det avspärrade området i city, som utökas till att även omfatta ett område västerut mot Kungsholmen.

• Polisen uppmanar personer att inte röra sig i centrala Stockholm, och att man över huvud taget undviker folkmassor.

• I riksdagshuset, som ligger nära Drottninggatan, ljuder högtalare med uppmaningar om att ingen person får lämna byggnaden på grund av det inträffade. Eftersom det är fredag eftermiddag är huset dock ganska tomt på riksdagsledamöter.

• Många rykten sprids på skilda platser i Stor-Stockholm. Sveriges Radio får rapport från gallerian Mall of Scandinavia i Solna – en av de platser där rykten om exempelvis skottlossning spridits. I själva verket är dock läget där ”lugnt”, enligt en representant för gallerian. Man har dock valt att utrymma anläggningen. Även flera av Åhléns varuhus i Stockholms utryms, närmare bestämt varuhusen vid Odenplan, Fridhemsplan, Skanstull och Östermalmstorg.

• Alla sjukhus i Stockholms län har gått in i katastrofläge, en beredskapsåtgärd.

• Strax efter 16.30 bekräftar polisen via sin hemsida att flera personer har skadats och att det finns dödsfall, men uppger inte hur många.

• Kungen och drottningen avbryter sin pågående resa i Brasilien för att i stället ta sig hem till Sverige. ”Jag och hela kungafamiljen har med bestörtning tagit del av informationen om eftermiddagens attentat i Stockholm. Bakgrunden till och omfattningen av det inträffade är ännu inte känd. Vi följer utvecklingen – men redan nu går våra tankar till de drabbade och deras familjer”, säger kungen i ett pressmeddelande.

• Den presskonferens som polisen och Säpo utlovar till klockan 17.15 kommer igång lite senare, klockan 17.38.

• Polisen visar under presskonferensen en bild på en person som man är angelägen om att komma i kontakt med. Bilden visar en man med en mörk huva uppdragen över huvudet. ”Vi vill att personen tar kontakt med polisen. Bilden är från i dag, från platsen och från tiden när det är aktuellt att kolla på vilka kameror som har snappat upp bilder.”

• Polisen uppger att man fattat beslut om en så kallad nationell händelse. ”Vi har anmodat hela polis-Sverige om skärpt bevakning och större synlighet. Vi har fler poliser ute och har bevakning på strategiskt viktiga platser som har en särskild hotbild.”

• Rikspolischef Dan Eliasson uppger att många personer skadats i dådet. ”Vi kan inte bekräfta antalet skadade och döda, det får sjukvården göra. Det är så många uppgifter som florerar. Sjukvården får bekräfta vad vi vet och inte vet”, säger han.

• Sveriges Radio vänder sig till sjukvården för att få fram uppgifter om dödstal och skadade. Men inte heller därifrån går det att få fram den informationen.

• Polisen kraftsamlar och sätter in alla tillgängliga resurser för att utreda händelsen och gripa den eller de som ligger bakom dådet. Både nationella insatsstyrkan och bombskyddet är inkopplade, liksom Säpo, säger rikspolischefen Dan Eliasson.

• Den misstänkta attacken har lett till överlastning av telenätet, uppger operatörerna Telenor och Tele 2. Att ringa blir allt svårare. Rådet till allmänheten är att i stället använda sociala medier för att komma i kontakt med de sina. Sveriges Radios reportrar har av samma anledning problem med sina telefoner, vilket hämmar deras rapportering.

• Stockholmsscenen Dramaten och SF:s biografer i staden håller stängt under fredagskvällen.

• Säpo höjer inte säkerhetsnivån från nivå 3, där den legat sedan 2010.

• ”En attack mot något av våra medlemsländer är en attack mot oss alla”, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande där han framför sina kondoleanser till de drabbade i Stockholm. ”En av Europas mest vibrerande och färgglada städer tycks ha tillfogats ett slag av dem som vill den — och hela vår livsstil — illa”, skriver Juncker, som utlovar EU:s stöd ”på alla sätt vi kan”.

• Rysslands president Vladimir Putin skickar telegram till kungahuset: ”Folket i vårt land känner av egen erfarenhet till den internationella terrorismens förfärligheter”, skriver Putin bland annat till kungen, enligt nyhetsbyrån Interfax.

• Trafikverket bekräftar att stoppet i tågtrafiken inte bara gäller SJ:s tåg. ”Det gäller all trafik, Stockholms central är låst”, säger Bengt Olsson på Trafikverkets pressjour till TT.

• Vid 19-tiden skriver polisen på sin hemsida att en förundersökning om misstänkt terrorbrott inleds.

• I SVT:s ”Aktuellt” säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesperson, att femton personer är skadade och fyra är döda. Han bekräftar också att en person har gripits ”för någon slags inblandning”.

• Under en tv-sänd presskonferens strax efter klockan 21 säger Jan Evensson, polisens insatsledare, att den man som gripits ”rörde sig i Märsta i en butik, hans sätt att röra sig blev intressant och en patrull i närheten grep honom. Han bröt ifrån det normala mönstret”. Mannens signalement motsvarar det som framgår av den bild på en en man, tagen av en övervakningskamera, som polisen gick ut med tidigare under kvällen.

• ”Vi har en professionell polis och säkerhetspolis som gör precis allt för att svenska folket ska känna sig tryggt”, säger statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på Rosenbad. Han tvingas samtidigt konstatera att det förfärliga nu hänt, det han utan omsvep kallar för ”en terrorhandling”.

Grafik: Elin Lindwall, Lukas Hansson.• Under lördagen kommer regeringskansliet, riksdagen, Stockholms stad och hovet att flagga på halv stång.

• Identifieringen av de fyra dödade är ännu sent på fredagskvällen inte klar, enligt polisen.

• Att regeringen och polisen beslutat om förstärkt gränskontroll kan betyda att de tror att det finns fler inblandade i dådet, säger säger Magnus Ranstorp, terroristexpert och professor vid Försvarshögskolan, till TT.

• Den man som grips i Märsta, misstänkt för inblandning i dådet, är en 39-åring som enligt Aftonbladet har uttryckt sympatier på nätet för Islamiska staten (IS). Tidningen skriver att han efter dådet blandat sig med pendlare och tagit pendeltåget till Märsta.

• Expressen uppger att polisens nationella insatsstyrka vid 23-tiden på fredagen griper en man i Hjulsta i norra Stockholm. Polisen kommenterar inte uppgiften.

• Vid tolvslaget släcks belysningen av Eiffeltornet i Paris, en gest i solidaritet med Sverige, för att hedra offren för fredagens dåd i Stockholm. Initiativet togs av stadens borgmästare Anne Hidalgo, skriver tidningen l'Express. Samma gest riktades mot Ryssland och Sankt Petersburg efter terrordådet i den ryska storstadens tunnelbana i måndags, den 3 april.

• Enligt Stockholms läns landstings pressperson vårdades under natten 15 personer på sjukhus, varav nio allvarligt skadade. Två av de skadade är barn, varav en allvarligt skadad.

• Vid 02-tiden anhålls den första gripna personen på sanolika skäl misstänkt för terrorisbrott genom mord, enligt åklagarens presstalesperson Karin Rosander.

Artikeln uppdateras.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt