Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lastbil-mejade-ner-manniskor-pa-drottninggatan-minst-fyra-doda/

STHLM

Lastbil mejade ner människor på Drottninggatan – minst fyra döda

Videon är 36 sek lång.

Lastbilen som användes vid dådet i Stockholms city kapades strax före från en chaufför som levererade varor till en restaurang. Människor mejades ner när lastbilen kördes i vansinnesfart på gågatan.

15 personer vårdades under natten på sjukhus, varav nio allvarligt skadade. Två av de skadade är barn, en av dem är allvarligt skadad.

Live: Terrorattacken i Stockholm

Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud
Foto: Alexander Mahmoud
Videon är 1 min lång.

Attacken skedde på eftermiddagen mitt inne i Stockholms folktätaste område. Larmet kom till polisen klockan 14:53 om att en lastbil kört in i folkmassan utanför varuhuset Åhléns, i hörnet av Mäster Samuelsgatan och Drottninggatan. Området är fullt av butiker, kontor och nära knutpunkten T-centralen, och många människor är ständigt i rörelse där.

När lastbilen körde in i folkmassan utbröt omedelbart panik och polisen arbetade långt in på fredagseftermiddagen för att utrymma och säkra området. Först vid 18-tiden kunde personal och kunder i de närliggande butikerna börja släppas ut i omgångar.

På en presskonferens berättade polisen och Säpo om det inträffade och uppgav att ingen hade gripits och att de inte hade någon kontakt med den eller de som låg bakom attacken.

– Från svensk polis sida kommer vi göra allt som står i vår makt för att de som ligger bakom det här kommer ställas till svars, sade rikspolischef Dan Eliasson.

Vid presskonferensen medverkade även säpochefen Anders Thornberg och chefen för polisens nationella operativa avdelning, Mats Löfving, som berättade att man fattat beslut om nationell särskild händelse.

– Vi vet inte om det är en enstaka händelse, eller om vi kan vänta oss fler, sade Mats Löfving, och berättade att hela den nationella insatsstyrkan och helikoptrar hade kopplats in.

Senare på fredagskvällen greps en person i en insats i Märsta. På en presskonferens strax efter gripandet vid 21.15-tiden bekräftade polisen att gripandet hade koppling till attacken. Mannen anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

Enligt Stockholms läns landstings pressperson vårdades under natten 15 personer på sjukhus, varav nio allvarligt skadade. Två av de skadade är barn, varav en allvarligt skadad. Fyra personer har bekräftats döda.

Foto: Karl Jonsson

Klockan 14:53 kom larmet till polisen om att en lastbil plöjt fram längs Drottninggatan och till slut kört in i varuhuset Åhléns City, där den började brinna.

På sin väg längs gågatan mejade lastbilen ner människor och många flydde i panik. Polisen spärrade av och arbetade långt in på fredags­eftermiddagen för att utrymma och säkra området. Först vid 18-tiden kunde personal och kunder i de närliggande butikerna börja släppas ut i omgångar.

Polisen uppmanade personer att inte röra sig i centrala Stockholm och att undvika folkmassor.

– Vi har anmodat hela Polissverige om skärpt bevakning och större synlighet. Vi har fler poliser ute, vi har bevakning på strategiskt viktiga platser som har särskild hotbild, sade polistalesmannen Mats Löfving under en presskonferens på eftermiddagen.

Säpochefen Anders Thornberg sade att man nu fokuserade på under­rättelseläget och att man aktiverat sina internationella nätverk.

Strax efter attacken kom uppgifter om skottlossning i centrala Stockholm, men det dementerades av polisen.

Stockholms sjukhus försattes efter attacken i katastrofläge, vilket innebär att fler resurser tillkallas och styrs ut efter beslut från landstingets centrala stab.

Lastbilen som användes i dådet kapades under dagen av en förare för ett bryggeri som höll på att lämna varor till en restaurang inne i Stockholm.

– Någon hoppade in i förarkupén och körde i väg med bilen, medan chauffören lastade av, sade kommunikationsdirektör ­Mårten Lyth till TT.

Foto: Anette Nantell
Foto: Alexander Mahmoud

Restaurangen där bilen kapades ligger på Adolf Fredriks kyrkogata, som är alldeles intill Drottning­gatan och bara några kvarter från Åhléns.

Enligt TT utrymdes flera stora köpcentrum i Stockholm, Mall of Scandinavia i Solna, Täby centrum och flera av Åhléns varuhus vid Odenplan, Fridhemsplan, Skanstull och Östermalmstorg i Stockholms innerstad.

Foto: Thomas Karlsson
Illustration: DN

Riksdagshuset ligger nära Drottninggatan och bevakades av polis och säkerhetsvakter. Ingen person fick lämna byggnaden.

All trafik i Stockholms tunnel­bana stoppades, även pendeltågstrafiken och busstrafiken begränsades kraftigt. All gatutrafik stoppades i området.

Alla fjärrtåg till och från Stockholm stoppades och Stockholms centralstation utrymdes. Polisen hävde stoppet i tågtrafiken till och från Stockholm under tidig kväll, men enligt Trafikverket väntas stora störningar i tågtrafiken under dygnet.

Flygplatserna runt Stockholm höll öppet som vanligt men med förhöjd säkerhet.
Vid Öresundsbron begränsades överfarten för att polisen skulle kunna göra fler kontroller av passerande bilar.

Vid 20-tiden gav polisen grönt ljus till SL för att dra i gång tunnelbanetrafiken igen.

Foto: Privat
Foto: Privat