Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Låt julgranen bidra till en bättre miljö

Dags att kasta ut julgranen? Låt granen bli till värme – eller till biokol, som sänker koldioxidnivåerna. Vinterns granar sparas till en ny biokolanläggning. ”Det är så underbart att det ger kalla kårar”, säger Björn Embrén vid Stockholms stad.

Granen har stått grön i stugorna. Men nu kanske det är dags att kasta ut den och i stället för att slänga ut den i närmsta gathörn kan granen bli till nytta – i jorden.

De träd som lämnas in på någon av stadens återvinningsstationer kan nämligen bli till biokol i ett nytt pilotprojekt, som Stockholm stad och Stockholm vatten står bakom. En helt ny anläggning ska byggas nu till våren där trädgårdsavfall omvandlas till biokol och en stor del av julens granar kommer att gå dit.

– I normala fall när man gör träkol släpps det ut mer koldioxid i luften. Men i den här anläggningen kommer vi att i stället minska koldioxidutsläppen, säger Björn Embrén, trädspecialist på trafikkontoret i Stockholm stad.

Biokol är ett jordförbättringsmedel som ökar markens bördighet. Det är lättare att plantera och att få träd att växa – det hjälper till att skapa ett grönare Stockholm, menar Björn Embrén. Normalt sett används torv, sand och lera för att skapa jord, en process som innebär att man tänjer på resurserna.

– Nu med biokol får vi i stället klimatpositiv energi. Det är så underbart att det ger kalla kårar. Ju bättre träden mår desto mer kan de binda koldioxid och andra farliga partiklar i luften.

Biokol används även till djur, som tillskott i maten, för att hålla djuren friska i stället för att mata med antibiotika. Om pilotprojektet lyckas kan fler anläggningar komma att starta.

Granar som lämnas in i grovsoprum eller på någon av Stockholm stads insamlingsplatser kommer att återanvändas.

– Vi är tacksamma om man lämnar in dem så rena som möjligt. De genomgår en kvalitetskontroll och är de pyntfria så krossas de och blir till bioflis, säger Jonas Selander Lyckeborg, teknisk utredare vid Stockholm vatten.

Om granarna har glitter och pynt kvar kan de i stället förbrännas och bli till värme och el i Högdalenverket.

Här nedan finns listor var granarna kan lämnas.

Återvinningscentraler:

Bromma återvinningscentral

Lövsta återvinningscentral

Roslagstulls återbruk

Sätra återvinningscentral

Vantörs återvinningscentral

Östbergas återvinningscentral

Återvinningscentralen Trädgård

Insamlingsplatser i innerstan:

Stora Essingen: Gammelgårdsvägen/Essinge Kyrkväg

Kristineberg: Lidnersgatan

Fredhäll: Stagneliusvägen 49A

Marieberg: Mittremsan Rålambsvägen

Kungsholmen:

Stadshagsvägen

Fleminggatan/Igeldammsgatan

Fridhemsgatan 18

Kungsholmstorg/Hantverkargatan

Scheelegatan/Bergsgatan

Kungsholmsgatan/Scheelegatan

Gamla Stan:

Kornhamnstorg

Södermalm:

Kristinehovsgatan nere vid Hornsgatan

Södermalmsskolan

Medborgarplatsen

Vintertullstorget

Lumatorget (Hammarby sjöstad)

Vasastan:

Karlbergsvägen vid Rörstrandsgatan

Rödabergsgatan/Falugatan

Norrtullsgatan vid Frejgatan

Spelbomskans Torg

Östermalm:

Jarlaplan

Engelbreksgatan/Lill-Jansplan

Storgatan/Sibyllegatan

Karlaplan mot Styrmansgatan

Värtavägen

Hjorthagen:

Högviltsgatan/Fågelhundsgatan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.