Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lätt förfalska SL:s sms-biljetter

Ser du någon skillnad? Biljetten till höger är en giltig sl-biljett, den till vänster är fejkad.
Ser du någon skillnad? Biljetten till höger är en giltig sl-biljett, den till vänster är fejkad.
Sedan i november 2010 har iphoneägare kunnat förfalska SL:s sms-biljetter. Biljetterna laddas ner via en hemsida och förfalskningarna ser helt äkta ut. "De funkar perfekt", säger en som använt fuskbiljetterna till DN.se

De alltmer populära sms-biljetterna har förenklat resandet för många stockholmare, men nu visar det sig också att biljetterna, som normalt kostar 30 kronor, är lätta att förfalska. Enligt vad DN.se erfar så har bland annat iphone-ägare kunnat förfalska biljetterna sedan mitten av november 2010.

Att sms-biljetten har blivit så lätt att kopiera har hittills varit okänt för SL centrala ledning.

–  Har inte hört någonting om detta, säger Fredrik Cavalli Björkman på SL:s pressjour.   

– Men formellt sett är det ju en förfalskning och till slut fastnar de säkert i vår biljettkontroll.

Bland de som arbetar inom buss- och tunnelbaneföretagen är olika slags förfalskade sms-biljetter ett känt problem sedan flera år tillbaka.

Vi som jobbar inom kollektivtrafiken har konstaterat för länge sedan att SMS-biljetter inte är säkra för fem öre. Vi brukar likna SMS-biljetten vid att man skriver på en papperslapp och använder den som biljett, säger en som DN.se talat med.

– Själv tycker jag att man borde stoppa försäljningen av sms-biljetter tills man kommer fram med en elektronisk säker lösning. Ett system som är på frammarsch är NFC- som ett antal nya Android-telefoner kommer att ha inbyggt och det är en teknik som man kan läsa av med befintliga läsare inom SL-trafiken.

Rent utseendemässigt finns det ingen skillnad mellan falska och äkta biljetter, se bild ovan.

Användaren sparar en viss bild via en hemsida som lägger sig som en app i ipones skärm. Via ett bokmärke kan sedan nya biljetter skapas om och om igen med bara ett knapptryck. Biljetten får olika kontrollnummer, tidsangivelser och andra fakta som gör den ytterst svår att skilja från en äkta biljett.

Kontrollkoden som syns i mobilen är dock inte äkta, men för busschaufförer och kontrollanter kan det vara tidskrävande att kontrollera detta. DN.se har talat med en resenär som använt fuskbiljetten ett antal gånger.

– Hittills har jag bara blivit kollad en gång och det var av en snubbe på tvärbanan. Däremot är jag mer oroliga att använda appen om tunnelbanans kontrallanter skullle komma. Det finns ju ett nummer på fuskbiljetten som skulle kunna avslöja en.

Har du använt fuskbiljettern vid spärrvakterna?

– Nej. Jag tycker fortfarande att det är ganska enkelt att planka in ändå. De gamla spärrarna kan man hoppa över och de nya glasdörrspärrarna kan man bara ta rygg på någon. De stänger sig för sakta.

Varför plankar du?

– Jag är student och åker kanske med SL omkring åtta-tio gånger på en helg. För mig blir det dyrt med 30 kronor per resa. Hade det kostat 15 kronor per resa hade jag nog betalat. Nu betalar jag bara ibland och plankar resten.

På olika nätforum som DN.se tagit del av diskuteras också möjligheten att bygga ut möjligheten för falska biljetter så att de fungerar för alla slags mobiltelefoner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.