Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-29 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lekrum-byggs-pa-nya-karolinska-under-varen/

STHLM

Lekrum byggs på Nya Karolinska under våren

Barnanpassad miljö från Astrid Lindgrens Barnsjukhus före sjukhusflytten. Nu ska även det nya sjukhuset få lekytor för barn.
Barnanpassad miljö från Astrid Lindgrens Barnsjukhus före sjukhusflytten. Nu ska även det nya sjukhuset få lekytor för barn. Foto: Paul Hansen

Lekrum kommer att byggas under våren på alla våningsplan på Nya Karolinska.

Sedan inflytten hösten 2016 har lekutrymmen saknats, men lekytor ska nu skapas i det nya sjukhuset i samarbete med Junibacken, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

I ett samarbete mellan Karolinska, Junibacken och Stiftelsen Astrid Lindgrens Barnsjukhus ska nu lekrum skapas på vart och ett av de fyra slutenvårdsplanen. En glasvägg ska avskilja cirka 25 kvadratmeter i slutet av korridoren för att skapa lekytor. Under hösten ska lekrummen vara klara.

– Här ska det finnas något att göra för barn i alla åldrar. Det kommer också att finnas bekväma sittplatser där vuxna kan vila, säger Svante Norgren, temachef Barn och Kvinnosjukvård i en kommentar.

DN har i flera artiklar uppmärksammat att Nya Karolinska, där barnsjukvården flyttade in i november 2016 inte är anpassat för barn. En förklaring är att det först i ett sent skede beslutades vilka vårdverksamheter som skulle flytta in i det nya sjukhuset.

Trots löften innan flytten in på det toppmoderna sjukhuset om att lekrum skulle skapas i slutet av korridorerna på vårdavdelningarna för barn har det sedan dragit ut på tiden att få till lekutrymmen, en fråga som bland annat engagerat Barncancerfonden. Det har också saknats pengar för investeringen.

På plan fyra i sjukhuset finns i dag lekterapi för barn mellan 0-11 år, och på plan tre pedagogiskt resurscentrum för äldre barn.

Medelvårdtiden för barn på Astrid Lindgrens Barnsjukhus är fem till sex dagar för de yngsta barnen och två till tre dagar för de äldre.

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt