Liberalerna i Stockholm vill ge ”omvänd kommunarrest” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Liberalerna vill förbjuda relationsmisshandlare från att vistas i kommunen

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad.
Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna i Stockholms stad. Foto: Pressbild

Slopad rätt till heltid i förskolan. 1.400 lärarassistenter och en omvänd kommunarrest - där relationsmisshandlare ska kunna förbjudas från att vistas i kommunen. Nu har Liberalerna presenterat sitt valmanifest. 

Liberalerna vill ha en omvänd kommunarrest som kan neka relationsmisshandlare från att få vistas i offrets kommun. Det förslaget presenterar Liberalerna i sitt valmanifest för Stockholms stad.

– I stället för fotboja där man vet var personen rör sig så ska man ha fredade områden som våldsverkaren inte får röra sig i, säger Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Liberalerna.

Enligt Lotta Edholm visas för stor hänsyn till våldsverkarnas integritet.

– Brottsligheten kan vara lågintensiv. Då är det klart att man får bestämma sig för att antingen sluta eller så får man flytta. Det är ett val, säger Lotta Edholm. 

Liberalernas fokusområden i valmanifestet är skolfrågan, integrationen, stadsutvecklingspolitik och trygghet. 

Partiet vill precis som sina allianskollegor satsa pengar på ordningsvakter och en trygghetsfond. 

Dessutom vill partiet satsa på mindre barngrupper, fler förstelärare i skolan och 1.400 nya lärarassistenter i skolan. Lotta Edholm vill dessutom att staden bygger minst 10.000 bostäder varje år under åtminstone de kommande tio åren. 

Hur skakar man fram 1.400 lärarassistenter?

– Det kan vara personer som efter gymnasiet funderar på att bli lärare och som vill se skolan inifrån innan man tar klivet över till lärarutbildningen. Men man är ingen extralärare, det är att avlasta det som inte är ett pedagogiskt arbete, säger Lotta Edholm. 

Läs också: Moderaternas vallöften: Gräv ner centralbron och förbjud tiggeri

Men det viktigaste med manifestet enligt Lotta Edholm är inte alla satsningar, utan vad hon kallar för ”försvaret av den liberala samhällsmodellen” 

– Det kan låta lite flummigt, men det känns som att även Sverige står vid ett vägskäl. För några år sedan skrattade vi när Trump kandiderade och vi trodde aldrig på ett Brexit. Det finns populistiska strömningar, säger hon och fortsätter: 

– Det viktigaste är hela försvaret av den liberala samhällsmodellen. Det har inte varit så hotat sedan andra världskriget. Där vi ser hur extremism och populism breder ut sig och där allt fler människor tycks tro på väldigt enkla lösningar på väldigt svåra problem. 

Tycker du att man märker av det i Stockholmspolitiken?

– Här har SD i fullmäktige mest bestått av avhoppare. Fyra av sex är vildar i fullmäktigegruppen och de har inte gjort några avtryck över huvudtaget. Men det är ett tidens tecken att NMR ansöker om demonstrationstillstånd för att få marschera på Sveavägen. Det är extremt obehagligt, säger hon.

Alliansen i Stockholms stadshus har meddelat att man går till val med en gemensam politik och ett gemensamt manifest som ska presenteras under nästkommande vecka. Men i senaste DN/Ipsos för Stockholms stad blev Sverigedemokraterna vågmästare. Lotta Edholm säger att partiet inte tänker samarbeta med SD om det scenariet blir verklighet efter valet.

– Vi kommer aldrig att vara med och regera staden i ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det är en märklig tanke det där. SD ser det liberala samhället som sin främsta fiende, säger Lotta Edholm och fortsätter: 

– Jag förstår inte varför folk tror att vi skulle samarbeta med dem. Det kommer inte hända. Då får vi söka ett blocköverskridande samarbete i stället. Det är lättare i en kommun än på riksplanet och det finns redan en stor samsyn inom viktiga områden i Stockholm, exempelvis gällande bostadsbyggande, säger Lotta Edholm. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.