Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Liberalerna vill ha gratisresor för nyinflyttade

Foto: TT

Rabatt på SL-kort för nyinflyttade och gratisresor när nya busslinjer startar borde locka resenärer till kollektivtrafiken. Det tror Liberalerna som lanserar dessa tankar i ett nytt trafikpolitiskt program.

Det finns ofta ett inbyggt trafikproblem i nya bostadsområden. Det byggs inte längre så många bilplatser per biostad som förr, samtidigt brukar kollektivtrafiken vara på plats senare än bostäderna. Det här leder till trängsel på p-platserna och mycket bilresor.

Trafikplaneringen har förbättrats de senaste decennierna så att det oftast finns åtminstone en busslinje med gles trafik tidigt i nya områden. Men det finns en oro både bland kommun- och landstingspolitiker för att det är svårt att locka många av nybyggarna att resa på annat sätt än med bil.

- Vi borde uppmuntra nyinflyttade att resa kollektivt redan från början så att de blir vana vid det. Då tror jag att vi kan minska bilresandet, säger Sara Svanström (L), vice ordförande i landstingets trafiknämnd.

Liberalerna har antagit ett trafikpolitiskt program för Stockholms län där ”prova-på-perioder” och rabatter av olika slag är några av idéerna.

- Landstinget och kommunerna borde tillsammans kunna rikta insatser mot nyinflyttade. Vi borde informera bättre om vilken kollektivtrafik som finns. Den som flyttar till en ny bostad får garanterat en lapp i brevlådan från ICA, men ingen från SL, säger Sara Svanström.

Utöver information vill Liberalerna satsa på att landstinget och den berörda kommunen gemensamt ger olika rabatter på SL-resor, så att de nyinflyttade skaffar sig en vana att resa kollektivt. Även vid inrättandet av nya busslinjer borde SL informera mer och resandet uppmuntras med rabatter.

- Vi kan tänka oss att testa kampanjresor med avgiftsfritt resande när det startas nya busslinjer. Vi människor är vanedjur och det gäller att skapa en vana att resa kollektivt innan det blir en vana att åka bil, säger Sara Svanström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.