Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Liftare? Ananaspizza? Är 80-talet på väg tillbaka?

Stigs Center 15.40.

Vi är på väg mot Hälleviksstrand och har kommit några mil norr om Göteborg när de dyker upp alldeles vid vägkanten. En man och en kvinna med tummarna svajande i vinden. Liftare.

Måhända är det liftande paret en lokal aberration och endast en indikation att det bortom Stockholms horisont finns en tryggare värld där människor ger varandra en skjuts i tillvaron utan pekuniära inslag?

Det är dryga femhundra kilometer sedan starten i Stockholm. Från ett gravt uttråkat baksäte blåtandar bonussonen Ludvig sin egenvalda musik till bilstereon med ett glatt ”har ni hört det här förut?” – varpå Pink Floyds ”The Wall” börjar dåna i högtalarna. Därefter spelas det upp en rad nyupptäckta låtar och det är med ömmande öron vi stannar till i Hälleviksstrand för att ta en matbit. Restaurangens meny upplyser oss om att det finns pizza med kyckling, banan, ananas, jordnötter, paprika och peperoni att välja på.

Jag frågar mig om tecknen längs vägen ändå inte bildat ett mönster.

Liftare? Pink Floyd? Ananaspizza?

Är åttiotalet på väg tillbaka? Att ungarna av i dag missat Roger Waters et consortes må väl vara hänt. Var generation upptäcker världen omkring sig för första gången och så skall det också vara. Men pizza med ananas?

N å g o n s t a n s måste man väl ändå dra en anständighetens gräns?

Paul Hansen skriver dessa rader mellan raderna på skriverierna han skriver för sin fotoutställning som blir helt uppåt väggarna. Bildligt talat.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.