Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Liljeholmens galleria ska växa enligt nytt förslag

Tunnelbanespåren ska däckas över för att ge plats åt en utbyggnad av Liljeholmsgallerian med 25.000 kvadratmeter. Detta enligt ett nytt förslag som också innebär 200 nya bostadsrätter som är färdiga för inflyttning 2023. Förslaget välkomnas av stadens exploateringskontor.

Bostäder, handel, bibliotek och biograf ingår i centrumägaren Citycons vision för Liljeholmen. I fem års tid har det finska fastighetsbolaget filat på sina planer att expandera Liljeholmstorgets galleria. Planerna välkomnas nu av exploateringskontoret vid Stockholms stad som har lagt fram ett förslag till nämnden om att marken ska upplåtas.

”Kontoret ser positivt på projektet eftersom det stärker Liljeholmens Centrum med arbetsplatser och handel i ett mycket bra kommunikationsläge. Det medför även att bostäder kan byggas på redan ianspråktagen mark”, skriver exploateringskontoret i sitt tjänsteutlåtande.

Tanken är att tunnelbanespåren överdäckas för att få plats med den utbyggda ytan och den befintliga gallerian byggs då ihop med SL:s stationshus. Majoriteten av utrymmena ska enligt planerna bli kontor, bara mellan 6-7.000 kvadratmeter blir antagligen ren butiksyta.

Här planeras den nya utbyggnaden.
Här planeras den nya utbyggnaden. Foto: Stockholms stad

Dessutom vill företaget göra plats för 200 nya bostadsrätter i sex bostadshus som överblickar sjön Trekanten. De ska enligt planerna stå på en yta där det i dag finns en parkering.

– Det är en försköning att man täcker in ett spårområde och tillför bostäder så att man får ett schysst anslag mot sjön. Det en förbättring genom att man byger bort en ful sida mot spårområdet, det är en plats som är lite otrygg i dag, säger Martin Kjellman som är affärsområdeschef på Citycon.

Han ser det som en naturlig utbyggnad av utbudet i gallerian. Framförallt med service och kontor som man noterat en efterfrågan på.

– Det är ett väldigt högt tryck, under de snart tio åren som gallerian har funnits har omsättningen fördubblats. Det är en väldigt inarbetad och stark handelsplats, säger Martin Kjellman och berättar att man redan har påbörjat förhandlingar.

Läs mer: Se bilderna av nya Gallerian

– Stora nyckelspelare är vård och service som kan innefatta bibliotek och bio, förhandling pågår.

Projektet bidrar potentiellt till att uppfylla målet att markanvisa 9.000 lägenheter under 2018.

Här ska bostadshusen stå enligt planen.
Här ska bostadshusen stå enligt planen. Foto: Annie Sääf

Bakgrunden till initiativet är enligt Kjellman den växande stadsdelen. Bland annat pågår byggandet av nya fastigheter i Nybohovsbacken och vid Liljeholmskajen.

Satsningen beräknas kosta minst en miljard kronor.

Med överklagningsperioden i åtanke anser Citycon att det dröjer till början av 2022 innan första spadtaget kan tas.

– Det beror på när detaljplanarbetet inleds av stadsbyggnadskontoret och Citycons eget arbete med hur man ska genomföra det. Men det är politikerna som först ska ta ställning till själva utlåtandet, säger Lars Fyrvald som handlägger ärendet på exploateringskontoret.

Exploateringsnämnden ska fatta beslut om förslaget torsdag 18 oktober. Därefter går ärendet vidare till stadsbyggnadskontoret som ska utforma en detaljplan. Först efter 18 oktober kommer företaget gå ut med närmare disponeringsplaner.

Fakta.Liljeholmstorget

För drygt tio år sedan fick Liljeholmens centrum ett rejält ansiktslyft. Tunnelbanan rustades upp och hösten 2009 invigdes Liljeholmsgallerian med 90 butikslokaler och 900 parkeringsplatser. Kort därefter stod 72 bostäder klara i samma hus. Förutom butiksytor finns bland annat en vårdcentral och en tandläkarmottagning.

Med den planerade tillbyggnaden blir de uthyrningsbara kvadratmeterna cirka 65.000. Med det knappar centrumet in på företagets flaggskepp i Stockholm, Kista galleria, med sina 92.500 uthyrningsbara kvadrat och 180 butiker.

Liljeholmstorgets galleria har utsetts till bästa stadsdelscentrum fem år i rad enligt Evimetrix årliga undersökning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.