Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lisa överfölls på tunnelbanan mitt i rusningstrafiken

Lisa, 27, attackerades av en man på tunnelbanan i centrala Stockholm - mitt i eftermiddagsrusningen. Mannen stoppades av två civilklädda poliser när han höll på att slita av hennes byxor.

– De räddade mig i sista stund, säger Lisa. 

Mannen har trakasserat kvinnor och barn i kollektivtrafiken i flera år och blev månaden innan överfallet villkorligt frigiven. 

Lisa hade precis slutat skolan för dagen och hoppade på tunnelbanan vid Stadshagen tillsammans med sina klasskompisar. Klockan var strax innan 16 och för varje station fylldes vagnen på med fler människor och någonstans i höjd med Rådhuset noterar hon två påverkade män, som de andra passagerarna försöker undvika.

– Eftersom jag hade mina vänner där och många andra människor runt omkring så kände jag mig inte rädd.

Vid T-centralen tar hon farväl av vännerna och sitter kvar för att åka vidare mot Kungsträdgården. Hon tar upp sin telefon för att svara på sms.

– Precis när dörrarna stängs tittar jag upp från min mobil och inser att alla andra människor gått av och jag blivit ensam kvar med männen. Det kändes inte bra. Han var helt borta, tom blick. Samtidigt tänkte jag att inget allvarligt kunde hända eftersom vi var på en offentlig plats och det var mitt på dagen.

Jag tänkte att inget allvarligt kunde hända eftersom vi var på en offentlig plats och det var mitt på dagen

Bara sekunder efter att tåget börjat rulla vidare börjar en av männen gå emot henne. 

– Jag tänker först att jag kommer bli rånad så jag stoppar ner mobilen i min ficka. Sen går allt så fort: han ställer sig direkt väldigt nära mig, jag ber honom gå därifrån, men han trycker sig mot mig.

Tunnelbanetåget hade precis lämnat T-centralen när Lisa blev attackerad av en man. Hovrättens dom i fallet väntas på fredag.
Tunnelbanetåget hade precis lämnat T-centralen när Lisa blev attackerad av en man. Hovrättens dom i fallet väntas på fredag. Foto: Alexander Mahmoud

Lisa försöker hålla honom ifrån sig med armen, lyckas med kraft få honom att ta ett steg bakåt.

– Det är då han slår mig med handflatan i huvudet. Jag får panik eftersom jag då inser att det var på allvar.  

Hon väljer då att ropa på hjälp till den enda andra personen i vagnen – mannens vän.

– Jag hinner tänka att det kanske skulle kunna bli två mot en, men jag har inget annat val än att hoppas att han skulle hjälpa mig.

När vännen reser sig upp och börjar gå mot dem lyckas Lisa slita sig ur mannens grepp och springa till andra sidan vagnen. 

– Jag står mellan att dra i handbromsen och ringa polisen, men inser att om jag drar i handbromsen är jag fast där. Jag visste att det inte skulle ta slut. 

Hon slår 112 samtidigt som han börjar gå emot henne igen.

Larmsamtalet återges ord för ord i förundersökningen:

Lisa: Nej!

Operatör: 112, vad har inträffat?

Lisa: Hej, jag är på tunnelbanan och det är en man som attackerar mig!!

Operatör: Ja...

Lisa: ... snälla sluta...

Lisa försöker beskriva var hon befinner sig medan mannen fortsätter ta på henne:

– NEJ!! Sluta! (gråter)

Mannen trycker upp henne mot fönstret, slår henne igen och medan han håller fast henne med ena armen tar henne mellan benen över byxorna med den andra. 

Kompisen har vid det laget satt sig ner igen, med ryggen mot Lisa.

– Han låser fast mig med sina ben och försöker knäppa upp mina byxor, berättar Lisa.

Just då kommer räddningen. Hela förloppet fångas 55 sekunder in i larmsamtalet. 

– POLIS!

Två civilklädda poliser kommer springande. De har sett allt genom fönstret i en angränsande tunnelbanevagn, men inte kunnat ta sig emellan vagnarna. Först när tåget rullade in på perrongen i Kungsträdgården kunde de hjälpa Lisa. 

När de brottat ner männen, som kämpar för att komma loss, försöker de förklara för larmcentralen vad som pågår.

– Vi är på ett tåg men... Ligg stilla sa jag! hörs den ena polisen, Lennart Karlsson, säga till operatören under larmsamtalet.

(...)

- Och vi är två mot två, har dom nere på backen, så det vore bra om ni kan skjuta på resurser snabbt på plats. 

– När vi kom in i vagnen är han fortfarande på henne och han är så dedikerad sin uppgift att han inte märker oss, berättar Lennart Karlsson, till vardags kommissarie på Citypolisen, för DN.

Eftersom överfallet på Lisa skedde i en äldre tunnelbanevagn, utan övervakningskameror, var Lennart Karlssons vittnesmål extra viktigt för utredningen.
Eftersom överfallet på Lisa skedde i en äldre tunnelbanevagn, utan övervakningskameror, var Lennart Karlssons vittnesmål extra viktigt för utredningen. Foto: Alexander Mahmoud

Han och kollegan Jacob var på väg för att hålla i en utbildning för sina kolleger vid tillfället. Jacob uppgav i förhör att gärningsmannen försökte slita av Lisas byxor, att han var ”chockad över händelsen och inte trodde sina ögon att det skedde mitt på ljusa dagen”. 

Han berättade också att ”man kunde se att hon skrek men det hördes inte till deras vagn” och att hon ”såg helt livrädd ut med uppspärrade ögon”.

– Jag är av den bestämda uppfattningen att det vi avbryter är ett våldtäktsförsök, det har jag också vittnat om i rätten, säger Lennart Karlsson.

Jag är av den bestämda uppfattningen att det vi avbryter är ett våldtäktsförsök, det har jag också vittnat om i rätten

Det var också vad åklagaren yrkade att 27-åringen skulle dömas för. Men Stockholms tingsrätt ansåg det inte klarlagt att det varit mannens avsikt. 

”Den beröring som skett av målsägandens underliv har uppenbart haft ett sexuellt syfte och skulle i sig kunna tala för att han syftat utföra en våldtäkt, men utesluter inte andra möjliga scenarios, där uppsåtet har varit mer begränsat” skriver tingsrätten i domen. 

Överfallet inträffade i november förra året och 27-åringen dömdes till tre månaders fängelse för misshandel, sexuellt ofredande och hot mot tjänsteman, för att ha hotat Lennart Karlsson till livet under gripandet. 

27-åringen förekommer under 17 avsnitt i belastningsregistret, varav flera sexualbrott. 2015 tvingade han ner en man knä på tunnelbana vid Gärdet och försökte hota till sig oralsex av mannen, efter att först ha rånat honom.

27-åringen fångades av en övervakningskamera 2015 efter att han försökt tvinga till sig oralsex av en man på röda linjen vid Gärdets tunnelbanestation.
27-åringen fångades av en övervakningskamera 2015 efter att han försökt tvinga till sig oralsex av en man på röda linjen vid Gärdets tunnelbanestation. Foto: Polisen

27-åringen har också dömts för flera fall av sexuellt ofredande mot kvinnor på T-centralen, samt en 11-årig flicka som vid tillfället satt med sin farmor på en bänk i väntan på tåg. 

– Jag tycker att straffet är alldeles för kort. Det som gjorde att jag orkade ta mig igenom rättegången är hoppet om att han inte ska kunna göra detta mot någon annan. Han satt i rätten och förnekade att han gjort något, trots polisernas vittnesmål, trots mina blåmärken, säger Lisa. 

– Han gör detta om och om igen och tre månader kommer knappast leda till en förändring. Tänk om han lyckas nästa gång?

Domen har överklagats och på fredag väntas Svea hovrätts beslut. 

– Påföljden står inte i proportion till det inträffade. Den juridiskt skolade personen i mig kan förstå rättens resonemang, men jag vet vad jag såg och därför är jag väldigt besviken. Det är juridiska hårklyverier. Någonstans önskar jag att man skulle ta hänsyn till att detta är en person som verkligen begränsar friheten för kvinnor, barn och uppenbarligen även män, i det offentliga rummet. Det borde rättskipningen se väldigt allvarligt på, säger Lennart Karlsson.

Tingsrätten har tagit hänsyn till brottets karaktär, och skriver i domen att sexuellt ofredande i normalfallet är ett bötesbrott, men att denna händelse är särskilt "allvarlig då den innefattat ett oprovocerat angrepp i tunnelbanan på en för den tilltalade okänd kvinna". 

Efter överfallet har Lisa svårt att sova, drömt mardrömmar, och blivit tvungen att ta en paus i studierna.

– Jag jagar upp mig för småsaker, har koncentrationssvårigheter och känner mig inte riktigt som mig själv. Tunnelbana åker jag inte längre om jag inte absolut måste. När jag är ute så tittar jag mig hela tiden omkring. Tryggheten är borta.

Lisa säger att hon inte vågar tänka på vad som hade hänt om poliserna inte kommit till hennes undsättning.
Lisa säger att hon inte vågar tänka på vad som hade hänt om poliserna inte kommit till hennes undsättning. Foto: Alexander Mahmoud

Hon träffade poliserna redan dagen efter när hon var på polishuset för förhör:

– Det var väldigt skönt att få tacka dem. Jag vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om inte de varit där, säger Lisa. 

Gabriella Alnemark är mannens advokat.

– Jag har inga kommentarer i det aktuella ärendet, skriver hon i ett mejl.

27-åringen har själv i förhör berättat att han är hemlös och sover på tunnelbanan. När han ombeds berätta hur han ser på att han upprepade gånger dömts för sexualbrott, och att han bara två veckor innan attacken på Lisa blev villkorligt frigiven, säger 27-åringen att han är oskyldig till allt. 

Han tillfrågas då av förhörsledaren om han har några psykiska problem. 

27-åringen: Jag mår bra, hur mår du?  

Fotnot: Lisa heter egentligen något annat.

 

Fakta.Har attackerat kvinnor och barn i tunnelbanan i flera år

Mannen har 17 avsnitt i belastningsregistret. Han döms första gången som 17-åring för att ha använt falskleg för att ta sig in på nattklubb. Därefter följer ett antal domar och åtalsunderlåtelser för snatteri och våld mot tjänsteman. 2014 får han kontaktförbud mot en tidigare flickvän.

2015 döms han för försök till våldtäkt på en man på Gärdets tunnelbana. Han rånar först mannen på dennes telefon och försöker därefter hota till sig oralsex. 27-åringen tar fram sitt könsorgan och tvingar ner mannen på knä, men brottet fullbordas inte. 27-åringen går därifrån och en övervakningskamera i en hiss fångar hur han därefter smeker sig själv i underlivet.

Han döms i juni 2017 för bland annat två fall av ofredanden och tre fall av sexuella ofredanden till fyra månaders fängelse och får sin villkorade medgivna frihet förverkad. Då har han bland annat följt efter en 15-årig flicka på tunnelbanan, omringat henne tillsammans med en vän, och frågat om hon ville knulla. Flickan satt och grät när en annan man i tunnelbanevagnen kom till hennes undsättning.

27-åringen antastade vid ett annat tillfälle flera kvinnor och en 11-årig flicka på T-centralen. När flickans farmor ifrågasatte vad han gjorde reagerade han inte alls. När de gick därifrån började han följa efter dem, varpå farmor och 11-åringen sökte hjälp i en butik.

Mannen blev villkorligt frigiven 22 oktober 2017, när två månader strafftid återstod. Två veckor senare attackerade han Lisa. Tingsrätten dömde honom för misshandel, sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman, ringa narkotikabrott och ringa stöld till tre månaders fängelse och hans villkorligt medgivna frihet förverkades helt. Domen överklagades av åklagaren och Hovrätten meddelar sitt beslut på fredag.

Han har börjat avtjäna sitt straff på Salbergaanstalten. 

Han har tidigare fått flera tillsägelser för olämpligt beteende mot kvinnliga fångvaktare under sin tid i fängelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.