Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lisa-rostlund-har-slutat-flyga-ater-inte-kott-forsoker-men-inte-tillrackligt/

STHLM

Lisa Röstlund: Har slutat flyga. Äter inte kött. Försöker. Men inte tillräckligt

Barkarby 13.15.

Rätta artikel

Söndag. Lämnar av sonen vid det som just nu i livet är himmelriket för honom och hans vänner: en stor stenbyggnad i utkanten av ett industriområde, fylld av studsmattor, trampoliner och skumgummi. Tänker att jag under de två timmarna som de hoppar runt därinne, kan fördriva tiden med att åka till Ikea. Utan att egentligen behöva nåt. 

Kör in mot möbeljätten ett par kilometer därifrån. När jag närmar mig stockar sig vägen av bilar mot samma mål – handelsplatsen. Byggd på marken där fornlämningar vittnar om livet här under romersk järnålder.

Täta fynd från boplatser och gravfält har gjorts i området. Keramik. Grunder till byggnader med namn som klingar av arkeologisk poesi: grophus och treskeppiga stolphus. Amuletter. Ben. Rester från odlingar. Järn.
Då hade vi börjat kunna koncentrera ämnen, utvinna dem. Samla och smälta ihop. 

Tänk om de hade vetat, de som knatade runt här för två tusen år sedan, att det skulle mynna ut i dessa karavaner av fordon fyllda av människor som väller in i hangarliknande block av kedjor som säljer pryttlar – som köps av sådana som jag, utan behov mer än att fördriva tid. 

Att replikor av fenomenet finns utanför alla svenska städer. Och zoomar man ut – i tusentals städer i hela västvärlden. Får panik av den vyn i mitt huvud. Från rymden. Hur vi med frenesi parasiterar sönder den enda boplats vi har. Det där samlandet och ihopsmältandet gick bananas.

Önskar det låg ett treskeppigt stolphus här nu. Det låter mysigt. 

Har slutat flyga. Äter inte kött. Försöker. Men inte tillräckligt. Och just här känns det som om det inte finns någon återvändo. Lägger fyndkassen i bilen och svänger tillbaka mot min arvinge i skumgummi-heaven.

Lisa Röstlund, reporter på Dagens Nyheter, som får meta-ångest över att hon – och många med henne – har klimatångest, utan att i grunden förändra sin konsumtion. Läs även hennes krönika om att få en pytteliten livskris varje gång man passerar genom Centralgången.