Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lista-har-ar-de-popularaste-hundarna-i-din-kommun/

STHLM

Lista: Här är de populäraste hundarna i din kommun

Labrador. Foto: TT

Labben regerar även i Stockholmsregionen. Labrador retriever är den populäraste hunden i 13 av länets 26 kommuner. Men schäfern, som var störst 2017, är listetta i 11 kommuner. I två har andra raser kämpat sig till toppen: Jack Russell i Solna och Yorkshireterrier i Sundbyberg.

I hela landet har labradoren nu 50 procent fler nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubbens register än tvåan golden retriever. I Stockholms län tar sig även andra hundar in på topplistorna: engelsk springer spaniel på Lidingö, dobermann i Nykvarn, Chinese crested dog i Salem och borderterrier i Vaxholm.

I två kommuner som är relativt små till ytan är även topphundarna relativt små, Jack Russell och Yorkshireterrier. Har det ett samband?

– Nej, det tror jag inte. Det kan vara en tillfällighet, en uppfödare som vill sälja sina valpar i närområdet. Man kan ha vilken hund som helst i sin lägenhet, det är inte där den motionerar, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska kennelklubben.

Bild 1 av 3 Schäfer.
Foto: Emma Eriksson
Bild 2 av 3 Sixten, Jack Russell.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 3 Yorkshireterrier.
Foto: Rebecka Uhlin

Både Jack Russell och Yorkshireterrier är stora hundar i litet format, menar han.

– De har temperament. Yorkshireterrier är ingen tråkig hund med papiljotter och rosetter.

Även 2016 och 2017 vann en liten hund i Sundbyberg, korthårig chihuahua.

– Den blev populär under 2000-talet genom Paris Hilton och hennes hund, efterfrågan var större än tillgången. Nu har det trappat av lite grann, nu kommer det fler franska bulldoggar och mopsar, säger Hans Rosenberg.

Men de flesta av oss väljer en hundras vi har haft som barn och känner till, eller en ras som grannen har, en hund man har lärt känna och tycker om.

Är inte den allra vanligaste hunden en blandras?

– Nej. Blandrashundar är en grupp av hundar som är mindre än gruppen rashundar. I Sverige är 75–80 procent av alla hundar rashundar, säger Hans Rosenberg.

Läs mer: Karin Bojs: Vissa verkar födda till att leva med hund 

Läs mer: Antalet hundar ökar i Stockholm

Quiz: Vad kan du om Stockholms berömda hundar?