Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Livet i Farsta – som de unga ser det

När gamla stadshuset vid Slussen renoveras passar utflyttade Stadsmuseet på att undersöka livet utanför tullarna. I år står Farsta i fokus. Berättelser och bilder från stadsdelen samlas in. Bland annat av ungdomar som sommarjobbar med att dokumentera olika sidor av sitt Farsta.

Det är ganska tomt på tjänstemän i Tuben i Farsta som är en kombination av fritidsgård och stadsdelskontor. I mötesrummen huserar i stället ungdomar som runt datorer skapar berättelser i ord och bild om sin stadsdel.

– Här finns väldigt mycket kultur, från graffiti till teater. Det är som en bra påse gott och blandat, säger Nadia Iwanek som är med i den grupp som dokumenterat kulturen i Farsta.

De är inne på den sista av de tre veckor de sommarjobbar på uppdrag av Stadsmuseet. Josefin Tiderman, Tove Nyquist och Sara Persson gör sin berättelse som en vandring i Farsta med nedslag på olika viktiga platser. Det finns förstås platser som är viktigare än andra, centrum och Farstabadet, men också andra – gärna ute i naturen. Just närheten till grönska och natur är det som i stort sett alla ungdomar i projektet lyfter fram som Farstas största tillgång.

– Här kan man bo fem minuter från en sjö med fem minuter till centrum och tunnelbanan in till stan. Det är bra, säger Sara Persson.

– Farsta kan vara väldigt lugnt och fint. Men det finns en mörk sida också, droger och brottslighet. Jag har flera vänner som det inte gått så bra för säger Stephen Eckerstedt Aparicio, som är med i den grupp som valt att skildra Farstas två sidor.

I deras berättelse finns både ”våldtäktstrappan” och ”gangsterkullen” där stöldskydd från nystulna kläder öppnas genom att plasten bränns sönder.

– Det finns flera väldigt mörka och skumma platser i centrum, säger Äjä Bonnah.

I gruppen är de rörande överens om att de lite äldre inte har en susning om hur den mörka sidan av stadsdelen ser ut. Samtidigt är de lika överens om Farsta egentligen är en bra plats att leva på.

– Det är en bra blandning av alla sorters människor. Men det är synd att många hus blivit bostadsrätter, det gynnar bara de som har mycket pengar, säger Stephen Eckerstedt Aparicio.

I Farsta finns ungefär lika många bostadsrätter som hyresrätter och ganska många småhus. Stadsdelen kommer att förändras rejält de närmaste 10–15 åren. Stockholms stads planer för Farsta rymmer omkring 8 000 nya bostäder. Den kommande omdaningen av stadsdelen gjorde att Stadsmuseet valde Farsta som första etapp för projektet ”Stadsmuseet på plats”.

– Vi har väldigt lite dokumenterat från Farsta. De flesta bilderna är från tiden det byggdes och på höga hus, säger Anna Ulfstrand, chef för dokumentationsenheten på Stadsmuseet.

Hon ser renoveringen och stängningen av museet som en möjlighet att samla in material och berättelser om den största delen av Stockholm – den utanför tullarna. Jonas Hellström som är handledare för de sommarjobbande ungdomarna och Johan Stigholt som hjälper till med det fototekniska vid behov håller med.

– Vi har väldigt lite bilder från de förorter som inte har fått en stämpel som problemområden, konstaterar Johan Stigholt som är fotograf på museet.

– Det här handlar om samtidsdokumentation för framtiden kan man säga. Om 50–60 år är det säkert historiskt intressant att läsa berättelser om Farsta gjorda av ungdomar, säger Jonas Hellström.

Han erkänner att han de första dagarna var rejält nervös för hur det skulle gå för ungdomarna att skapa dokument om Farsta på tre veckor. Han är lugnare nu.

– De ser mycket med helt andra ögon än vi som är lite äldre och de är oerhört kompetenta. Det gäller bara att hålla fingrarna borta så mycket som möjligt, säger Jonas Hellström.

Omdaningen av Farsta där stadsdelen inom ett par decennier kommer att ha nästan dubbelt så många invånare är en fråga som självklart berör de unga som snart ska försöka få tag på en bostad – och samtidigt gillar grönskan i Farsta.

– Vi är förstås intresserade av att det byggs bostäder. De som redan har en bostad kanske inte är lika intresserade, konstaterar Rasmus Elvén.

– Men om de bygger på de stora parkeringarna så får de gärna göra det, tillägger Nadia Iwanek.

Till helgen ska ungdomarnas berättelser vara klara. Senare i sommar kommer andra ungdomar att göra sina berättelser. Nästa år är det Östberga som gäller; Östberga är nästa etapp i projektet ”Stadsmuseet på plats.” Kanske blir det sommarjobb för ungdomar även där.

– Det här är det bästa jobbet jag har haft, säger Äjä Bonnah.

Fakta. 

Stadsmuseets dokumentation av vardagslivet i Farsta fortsätter året ut. Omkring 300 skrivna berättelser har redan samlats in och i höst fortsätter man med workshoppar och andra möten. Samtidigt genomförs bland annat stadsvandringar och barnvandringar för förskolebarn.

Nästa år kommer Östberga att stå i fokus för museets förortssatsning. Vilken stadsdel det blir därnäst är oklart.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.