Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/livraddare-oroade-infor-sommaren-barn-drunknar-tyst/

STHLM

Livräddare oroade inför sommaren: ”Barn drunknar tyst”

1 min 32 sek. Emil Nordström från Sjöräddningssällskapet berättar vad du ska tänka på för att bada säkert.
Bild 1 av 1
Foto: Beatrice Lundborg

Under pandemin har simundervisningen uteblivit på många håll. Svenska livräddningssällskapet känner nu oro inför sommaren och ser en ökad risk för fler drunkningstillbud om det varma och vackra vädret håller i sig.

I helgen väntas höga temperaturer i Stockholms län och många väntas söka sig till vatten för att bada, åka båt eller fiska. När maj månad var slut hade 26 personer omkommit genom drunkning hittills i år i Sverige, varav fyra i Stockholms län. Enbart under maj månad har tre omkommit i länet.

På Svenska livräddningssällskapet är man nu oroade för fler drunkningstillbud i sommar.

– På grund av pandemin har det varit en begränsad möjlighet att få utveckla sin simkunnighet. Det gäller både vuxna och barn, säger Jill af Edholm, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet.

– Många barn vars föräldrar inte kan simma lär sig det under skoltid, så det är ett stort problem att simundervisningen uteblivit på många skolor, fortsätter hon.

Simskolegrupperna för vuxna har blivit både färre och mindre under pandemin, men även innan dess har det varit svårt att få plats.

– Svenska Livräddningssällskapet Stockholm har gjort en storsatsning på just sommarsimskolor i sommar och håller simskolor på fler ställen än vanligt, säger Jill af Edholm.

Simskolegrupperna för vuxna har blivit både färre och mindre under pandemin men även innan dess har det varit svårt att få plats.
Foto: Beatrice Lundborg

Hon har några enkla råd till alla som är ute och badar i sommar. Först främst:

– Ta reda på var du hittar livräddningsutrustning.

Ifall det sker ett drunkningstillbud ska personer på stranden påkalla uppmärksamhet och be någon att ringa 112.

– Om du hamnar i ett läge där du måste rädda en person i vattnet ska du ha någonting mellan dig och den du ska rädda, det kallas den förlängda armen, säger Jill af Edholm.

Hon förklarar att förlängda armen kan vara en handduk eller en trädgren som du drar in personen med när du står på en brygga eller en livboj eller badring om du behöver simma ut i vattnet.

– För det är tungt, även för en vuxen, att hålla sig uppe i vattnet med en person som klättrar på dig. Det kan innebära en risk att du också drunknar.

För Sofia Miled är det viktigt att vara uppmärksam när barn badar, men hon brukar aldrig ha koll på var livbojen finns, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg

Den här fredagseftermiddagen är det en del folk vid Ösbysjön i Djursholm där vi träffas. En av dem som är på plats för att doppa fötterna och plaska i vattnet är Sofia Miled och dottern Saga. För Sofia är det viktigt att vara uppmärksam när barn badar, men hon brukar aldrig ha koll på var livbojen finns.

– Jag tänker nog att det aldrig kommer att uppstå ett läge där den behövs. Men jag kan livräddning, så jag känner mig trygg att bada med barn. Man måste ha kunskap om hur man ska agera i en drunkningssituation, säger hon.

Den bilden som de flesta har av hur en drunkning ser ut, är inte alltid överensstämmande med verkligheten, menar Jill af Edholm.

– Framförallt barn, men också vuxna, är tysta och plaskar inte alltid med armarna. Därför säger vi att barn drunknar tyst.

Jag kan livräddning så jag känner mig trygg att bada med barn. Man måste ha kunskap om hur man ska agera i en drunkningssituation, säger Sofia Miled.
Foto: Beatrice Lundborg

Av de 77 personer som drunknade förra året var det nästan 80 procent som omkom på en kommunal badplats, berättar Louise Brädde områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet.

– Tänk om man hade haft en livräddare där, då hade det kunnat gå bättre. Men det viktigaste av allt: lägg bort telefonen!

Hur gör man som förälder om ett äldre barn vill cykla ner och bada själv?

– Vi rekommenderar att ingen ska bada ensam, inte heller som vuxen. Men om barnet ska bada med sina kompisar, bör barnet vara minst 12 år och simkunnigt.

Vad tycker ni om simpuffar?

– Armpuffar ger en falsk trygghet, både för barnet och för föräldrarna. Många föräldrar förlitar sig på armpuffar och andra flythjälpmedel, de känner därför att de kan slappna av och till exempel kika lite i telefonen. Men barnet kan ta av sig puffarna eller så kan de gå sönder eller glida av. Puffar är inget vi rekommenderar utifrån en säkerhetsaspekt. Flytväst är bättre men det är viktigt att alltid ha barn som inte är simkunniga inom en armlängds avstånd, även när de har flythjälpmedel på sig i vattnet.

Louise Brädde, områdesansvarig för simkunnighet på Svenska Livräddningssällskapet ser att stort behov av utbildad personal inom livräddning på Sveriges stränder.
Foto: Privat

Louise Brädde tycker att det ska finnas livräddare som badbevakar stränderna, hon berättar att det är 19 stränder som bevakas av livräddare i sommar.

– Fast vi har långa kustremsor, tusentals insjöar. Vi hade önskat att någon tar på sig ansvaret att sätta ut personal om man har en badstrand. Vi behöver fler livräddare, på stränderna och vid sjöarna.

Läs mer:

Här kan du undvika badplatsträngsel i Stockholm

DN testar: Sämsta badplatsen i Stockholm

Ämnen i artikeln

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt