Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-17 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/livsvalen-tiggeri-eller-prostitution/

STHLM

Livsvalen: Tiggeri eller prostitution

Bild 1 av 6 Gatorna i Ferentaris getton flankeras av fallfärdiga betongkomplex som tidigare fungerade som arbetarbostäder för kommunistdiktatorn Ceausescu fabriksarbetare. Lägenheterna i bostadshusen mäter 18 kvadratmeter och är ofta hem för upp till tio personer. Hemma hos Kikis familj är sovrummet både vardagsrum, matsal och kök.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Gettot i Ferenti i Bukarest är känt som Rumäniens farligaste område – och ett av alla romska bostadsområden som varken politiker eller vanligt folk besöker.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 Människorättsorganisationer uppskattar att det finns arton olika getton i distriktet Ferentari i Bukarest. Kvinnan på bilden bor i kåkstadsgettot. Hon har precis hittat sin vän döende i en överdos.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 ”Före 1994 fanns det ingen droghandel här ute. Men när knarkhandlarna fick nys om alla arbetslösa som hade flyttat in i de övergivna arbetarbostäderna kom de hit”, säger en man.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 Förra året försvann två artonåriga flickor från Ferentari. Den ena hittades på en bordell några kilometer bort, den andra mördad i Tyskland. Som så många andra före dem hade de lämnat gettot för att pröva lyckan i väst.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 Bakom värmeledningen som löper längs med motorvägen i Bukarest bor Ferentis mest utsatta under bar himmel. Mannen som bärs in bakom röret av sina kamrater har tagit en överdos.
Foto: Roger Turesson

Förfallna betongkomplex. Högar med kanyler. Sopor.
Här i Rumäniens mest fruktade getto lever tusentals romer i en verklighet där det minst dåliga valet för ett barn är att sälja droger eller resa till Västeuropa för att tigga eller prostituera sig.
Miljarderna från EU:s fonder skulle göra det bättre för romerna. Men hit nådde aldrig pengarna.
– Om inte något radikalt görs kommer situationen i de romska gettona att explodera, säger den romskrumänske människorättsaktivisten Valeriu Nicolae, som arbetar i området.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in