Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/livsvalen-tiggeri-eller-prostitution/

STHLM

Livsvalen: Tiggeri eller prostitution

Bild 1 av 6 Gatorna i Ferentaris getton flankeras av fallfärdiga betongkomplex som tidigare fungerade som arbetarbostäder för kommunistdiktatorn Ceausescu fabriksarbetare. Lägenheterna i bostadshusen mäter 18 kvadratmeter och är ofta hem för upp till tio personer. Hemma hos Kikis familj är sovrummet både vardagsrum, matsal och kök.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 6 Gettot i Ferenti i Bukarest är känt som Rumäniens farligaste område – och ett av alla romska bostadsområden som varken politiker eller vanligt folk besöker.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 6 Människorättsorganisationer uppskattar att det finns arton olika getton i distriktet Ferentari i Bukarest. Kvinnan på bilden bor i kåkstadsgettot. Hon har precis hittat sin vän döende i en överdos.
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 6 ”Före 1994 fanns det ingen droghandel här ute. Men när knarkhandlarna fick nys om alla arbetslösa som hade flyttat in i de övergivna arbetarbostäderna kom de hit”, säger en man.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 6 Förra året försvann två artonåriga flickor från Ferentari. Den ena hittades på en bordell några kilometer bort, den andra mördad i Tyskland. Som så många andra före dem hade de lämnat gettot för att pröva lyckan i väst.
Foto: Roger Turesson
Bild 6 av 6 Bakom värmeledningen som löper längs med motorvägen i Bukarest bor Ferentis mest utsatta under bar himmel. Mannen som bärs in bakom röret av sina kamrater har tagit en överdos.
Foto: Roger Turesson

Förfallna betongkomplex. Högar med kanyler. Sopor.
Här i Rumäniens mest fruktade getto lever tusentals romer i en verklighet där det minst dåliga valet för ett barn är att sälja droger eller resa till Västeuropa för att tigga eller prostituera sig.
Miljarderna från EU:s fonder skulle göra det bättre för romerna. Men hit nådde aldrig pengarna.
– Om inte något radikalt görs kommer situationen i de romska gettona att explodera, säger den romskrumänske människorättsaktivisten Valeriu Nicolae, som arbetar i området.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in