Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Ljudet från betonglejonet gjorde att fler hann undan”

00:46. VARNING FÖR STARKA BILDER. Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilovs har inletts. Det syntes inga tecken på att Akilov var berörd när filmer från dådet spelades upp i rättsalen.

Åklagarna Hans Ihrman och Hans-Jörgen Hanström ägnade den andra dagen av rättegången mot Rakhmat Akilov åt detaljerade redogörelser av händelseförloppet inför, under och alldeles efter attentatet den 7 april 2017.

DN rapporterade direkt.

Onsdagens förhandling handlade mycket om Rakhmat Akilovs förehavanden, rörelsemönster och chattar med olika kontakter, såväl före som efter dådet.

Åklagarna visade en mängd bilder från övervakningskameror som visade precis hur Akilov rörde sig under dagen. De visade också tredimensionella animationer av den stulna lastbilens färdväg.

Den misstänkta terroristen befann sig i sin lägenhet i Vårberg fram till klockan 10.00 på förmiddagen, visade dokumentationen. Han skickade bilder till sina chattkontakter på den spränganordning han senare utan framgång försökte utlösa.

Hans-Jörgen Hanström läste upp ett tal som Akilov lyssnade på under morgonen och som bland annat handlade om att ”bröder” som inte anslutit sig till Islamiska staten och som bor i Europa måste göra allt för att förstöra för regeringarna i de länder där de befinner sig.

Klockan 12.47 stod Akilov på perrongen i Vårby Gård för att åka tunnelbana till city.

Innan han gick på tåget tog han selfies. Han syns där peka uppåt med ett pekfinger, vilket enligt åklagaren betyder ”det finns bara en Gud”.

Klockan 13.30 filmade han sig själv: ”Tiden har kommit, res på er, nu är det dags att döda de otrogna”, sade han bland annat.

Strax därefter tog han bilder på den lastbil han valt ut som mordvapen och skickade till en av sina kontakter.

14.48 hade han satt sig i lastbilen och körde längs Holländargatan. Han körde sedan Adolf Fredriks kyrkogata mot färdriktningen. Men det kom ingen bil som stoppade hans färd.

Åklagarna beskrev hur Akilov när han kom in på Drottninggatan höll en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen. Ett av de betonglejon som ska hindra fordonstrafik kilades fast under lastbilen och orsakade ett kraftigt skrapande ljud.

Detta ljud var sannolikt en viktig orsak till att fler hörde bilen och hann undan, sade åklagaren Ihrman.

Ytterligare ett 900 kilo tungt lejon ”flög som en vante” in i butiken Stadiums skyltfönster. Ingen person stod där, ”som tur var”, enligt åklagaren.

Det betonglejon som fastnade i lastbilens front vid Kungsgatan följde med hela vägen till övergångsstället Mäster Samuelsgatan, där det lossnade och slungades ut i vägbanan.

Rakhmat Akilov kastade inte heller i dag många blickar på de otäcka bilder som visades. Han tittade mest ner i sina papper medan den kvinnliga tolken noga översatte åklagarens ord om Akilovs framfart och hur han lemlästat och dödat människor.

Den misstänkta terroristen har i förhör sagt att han mår väldigt dåligt av att se bilder och filmer från dådet, och han har bett polisen om att slippa få se sådana.

Under onsdagens förhandling satt Akilov mestadels snett hopsjunken. Det gick inte att se hans ansiktsuttryck från de platser i salen där DN:s utsända satt.

Somliga sekvenser av övervakningsfilmer, längs de sträckor av attentatsvägen där dödsoffer krävdes, visades bakom stängda dörrar av hänsyn till offren och deras anhöriga.

När Rakhmat Akilov kraschat in i Åhléns varuhus försökte han i någon minut utlösa en hemmagjord sprängladdning, men han misslyckades och tog sig då ut genom den trasiga vindrutan. Från lastbilen vällde nu lågor och rök.

Övervakningsfilmer visar hur Akilov flydde ner i tunnelbanan efter sitt attentat. Med ryggarna vända mot honom stod flera personer och tittade mot förödelsen på Drottninggatan. Ingen tycktes ta notis om honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.