Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ljudkablar-dras-for-forsta-boneutropet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ljudkablar dras för första böneutropet

Imamen Ergin Öcgem kommer att göra böneutropen ”live”.
Imamen Ergin Öcgem kommer att göra böneutropen ”live”. Foto: Lotta Härdelin

Förberedelserna inför fredagens historiska böneutrop från minareten vid moskén i Fittja pågår för fullt. ”Vi ska se till att ingen blir störd”, säger en glad Ismail Okur, ordförande i Botkyrka Islamiska kulturförening.

”Allahu akbar” – Gud är större. Går allt enligt plan kommer den frasen att ljuda kring moskén i Fittja klockan 12.53 på fredag. Sannolikt kommer runt tusen troende muslimer att finnas på plats.

Det är snart tre veckor sedan polisen i Stockholm gav Botkyrka Islamiska kulturförening tillstånd att spela upp högtalarutsända böneutrop. Sedan dess har förberedelserna pågått. Det finns fortfarande en liten risk för att anläggningen inte är helt färdigmonterad på fredag, men det arbetas för fullt för att det ska gå i lås. På tisdagen drogs det ljudkablar upp i den 32 meter höga minareten.

Böneutropen kommer att göras ”live” av moskéns imam Ergin Öcgem. Han kommer att stå inne i moskén, försedd med en mikrofon.

– Det känns väldigt bra. Vi har haft en konstruktiv dialog med alla inblandade myndigheter. Vi ska testa anläggningen innan för att vara säkra på att ingen blir störd, säger Ismail Okur.

Villkoren för tillståndet är att högtalarna, som ska placeras i höjd med balkongen på minaretens utsida, endast är riktade åt tre väderstreck. Ljudnivån får inte överstiga 60 decibel och utropen får endast ske på fredagar 3–5 minuter runt klockan 13 under sommartid och 3–5 minuter runt klockan 12 under vintertid.

Tillståndet gäller fram till den 20 mars 2014.

Botkyrka Islamiska kulturförening har investerat närmare 150.000 kronor i ljudanläggningen, pengar som medlemmarna skänkt.

Polisens tillståndsbeslut har fram till dags dato överklagats av två privatpersoner. Ingen av dem bor dock i närheten av Botkyrka – utan i Hovås respektive Örebro – varför förvaltningsrätten med största sannolikhet kommer att bedöma att de som överklagat inte är behöriga att göra det.

– Jag är övertygad om att det kommer att fungera bra. Vi är inte oroliga och kommer ta all hänsyn som krävs, säger Ismail Okur.

Fram till i dag har imamen gjort sina böneutrop (adhan) fem gånger om dagen inne i moskén.

32 meter hög minaret

Minareten på Fittja moské är 32 meter hög och sägs vara den högsta i västra Europa.

Böneutropet ska ske i 3–5 minuter mellan kl 12 och 13 varje fredag. Högtalarna i minareten är riktade åtre tre väderstreck.

Bönen, översatt

Allah är stor,
Jag vittnar om att det inte finns någon annan gud än Allah,
Jag vittnar om att Muhammed är Allahs profet,
Kom till bön,
Kom till frälsning,
Kom till framgång,
Att bedja är bättre än att sova,
Allah är stor,
Det finns ingen gudom utom Allah


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.