Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Löfven: Dubbelt svek mot unga kvinnor

Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT

Sexuella trakasserier mot unga kvinnor måste tas på större allvar, anser inrikesminister Anders Ygeman (S) efter DN:s avslöjanden om mörkade övergrepp på en musikfestival.

”Polisens uppgift måste vara att unga kvinnor ska känna sig trygga”, säger inrikesministern.

DN:s avslöjande om händelserna på ungdomsfestivalen We are Sthlm i somras har väckt stor debatt. Enligt polisens officiella version gick det relativt lugnt till under evenemanget i Kungsträdgården i Stockholm. Interna polisrapporter som DN tagit del av visar dock att omfattande sexuella trakasserier förekom mot unga tonårstjejer i publikhavet. Förövarna uppträdde i stora gäng. ”Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan”, står det i en av rapporterna.

Anders Ygeman (S) är som inrikesminister den i regeringen som har ansvar för polisen.

– Om det är så att polisen inte har gett en korrekt bild så är det oacceptabelt. Man måste kunna lita på den information som polisen ger, säger Ygeman.

Han välkomnar beskedet från rikspolischefen Dan Eliasson om att händelserna ska utredas och förväntar sig att polismyndigheten går till botten med saken. Därmed har Ygeman fortsatt förtroende för rikspolischefen trots det inträffade.

Inrikesministern anser att tonårstjejers utsatthet måste tas på större allvar och inte skyfflas under mattan.

–  Polisens och samhällets uppgift måste vara att unga kvinnor ska känna sig trygga både när de går på konserter och vistas på torg. Vi borde ägna de frågorna större uppmärksamhet än vad vi har gjort. Det har hänt att man trivialiserat unga kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier. Då minskar man också viljan att anmäla och gå vidare med det som hänt, säger Anders Ygeman.

– Även om vi har kommit en bit med jämställdheten i Sverige så har vi lång väg kvar att gå.

Statsminister Stefan Löfven (S) talar om ett ”dubbelt svek mot kvinnorna”.

– Det ena är att brott inte har blivit lagförda, det andra att polisen inte har informerat om det. Jag känner en mycket stark vrede över att unga kvinnor inte ska kunna gå på musikfestival utan att bli kränkta, sexuellt trakasserade och attackerade, säger Stefan Löfven till TT.

Inrikesminister Ygeman anser att det behövs mer fakta innan han vill diskutera vilken betydelse förövarnas härkomst kan ha och hur polisen borde ha hanterat den informationen.

– Problemet är att det finns män som begår övergrepp på kvinnor och de ska lagföras oavsett var de kommer ifrån. Vi måste vara glasklara med att i Sverige gäller svenska lagar. När etnicitet har ett förklaringsvärde ska vi prata om det men i många fall av brottslighet har det inte det. Om det är relevant i det här fallet vet jag ännu inte, säger Anders Ygeman.

Tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) anser att händelserna i Kungsträdgården motiverar en diskussion om de ensamkommande flyktingungdomarna. Det handlar enligt henne inte bara om polisens insatser utan om en bredare samhällsinsats.

– Barn och ungdomar behöver alltid vuxenstöd för att lära sig hur man beter sig och vad som är rätt och fel. I en del fall handlar det om ungdomar som kan ha rest runt i flera år utan att ha en vuxen vid sin sida. De kan komma från förhållanden där värderingar och attityder är helt annorlunda än de som gäller i Sverige. Då måste man möta vuxna som ger en kunskap annars kommer man inte att fungera som medborgare i det här landet, säger Beatrice Ask.

Hon är liksom inrikesminister Anders Ygeman mycket bekymrad över situationen för unga kvinnor och tonårstjejer. Deras trygghet i offentliga miljöer är inte tillräckligt garanterad, anser hon.

– Det händer alldeles för mycket och det är ingenting som vi kan acceptera, säger Beatrice Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.