Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Löfven: ”Mitt Europa bygger inte murar”

Statsminister Stefan Löfven höll tal på manifestationen.
Statsminister Stefan Löfven höll tal på manifestationen. Foto: Fredrik Persson/TT

Drygt 15.000 personer trotsade regn och blåst för att samlas på Medborgarplatsen i Stockholm i en manifestation till stöd för flyktingar på söndagen.

”Det här visar att vinden har vänt”. Det säger Grön ungdoms Eskil Engström om att nästan 30.000 personer har flaggat för att delta i söndagseftermiddagens manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm till stöd för flyktingar.

Alla politiska ungdomsförbund i Stockholmsregionen utom SDU står bakom arrangemanget, som går under parollen ”Refugees Welcome” (”flyktingar är välkomna”). På evenemangets Facebooksida har vid lunchtid på söndagen 28.600 personer klickat att de ska komma till Medborgarplatsen.

Men så många blev det inte. Regn, kyla och blåst bidrog till att många inte från ord till handling. Polisen uppskattade att drygt 15.000 personer fanns på plats när statsminister Stefan Löfven inledde ett tal där han sa att flyktingarna är människor som alla vi andra ”men som tvingas fly bomber med sina barn i famnen” och han sa sig sörja den treåriga Alan som sköljdes upp på stranden efter att ha drunknat under familjens flykt:

– Att hans liv slutade vid tre års ålder det ska ingen behöva uppleva. Jag sörjer Alan och alla barn som tvingas uppleva detta, jag sörjer med deras familjer och jag sörjer med mänskligheten.

– Nu måste Sverige fortsätta ta sitt ansvar i detta. Men det räcker inte. Hela Europa måste göra mer.

Stefan Löfven sa att det också är hela Sveriges ansvar att ta emot flyktingar:

– Ingen kommun ska kunna smita undan, sa statsministern och rev ned applåder.

Löfven var också tydlig med att flyktingfrågan är en fråga som måste lösas i samarbete:

– Det behövs ett permanent och ovillkorligt system och EU måste öka sitt antal kvotflyktingar. Tanken var aldrig att det europeiska samarbetet skulle stänga ute människor som flyr. Den som har sämst politik ska inte komma undan sitt ansvar.

– Vi ska aldrig bygga murar för att skilja människor från människor. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig. Mitt Europa bygger inte murar. Om vi bär denna uppgift tillsammans då kan vi göra skillnad för människor, alla EU-länder måste hjälpa till.

– Det är dags att Europa står upp för alla människors lika värde, sa Löfven.

Löfven konstaterade att Sverige ska bära solidariteten med stolthet.

– Det är det Sverige vi är så stolta över.

Från början var planen att hålla manifestationen på Södermalmstorg, men det visade sig snart vara en för liten plats.

– Vi hoppas att det här blir den största manifestationen sedan Kärrtorp, även om regnet gör att kanske inte alla kommer som har sagt att de ska. Skriv gärna att det bara ska duggregna senare i eftermiddag, sa Eskil Engström, språkrör för Grön ungdom i Stockholmsregionen tidigare under söndagen.

Den antirasistiska manifestationen i Kärrtorp i december 2013 samlade mellan 15.000 och 20.000 personer.

Manifestationer under parollen ”Refugees Welcome” initierades för en tid sedan i Tyskland och Österrike.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.