Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 21:19 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lokalkaoset-pa-karolinska-far-lakare-att-saga-upp-sig/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lokalkaoset på Karolinska får läkare att säga upp sig

Psykiatern Eleonor Uddbom sade upp sig och slutade på Karolinska på grund av den bristande lokalplaneringen. Läkarföreningen kräver en snar lösning på lokalfrågan.
Psykiatern Eleonor Uddbom sade upp sig och slutade på Karolinska på grund av den bristande lokalplaneringen. Läkarföreningen kräver en snar lösning på lokalfrågan. Foto: Anders Hansson

Över 15.000 kvadratmeter lokaler för läkare saknas på Nya Karolinska: bland annat rum för omklädning, jour, administration, utbildning och enskilda patientsamtal.

Enligt ett förslag framtaget av landstinget kan lokaler hyras i närheten, till en kostnad av en miljard kronor.

– Lokalbristerna bidrog till att jag sade upp mig, säger psykiatrikern Eleonor Uddbom.

Mängder av olika arbetsrum för läkare saknas på Nya Karolinska. Lokaler som behöver hyras i byggnader intill, ansåg styrelsen i oktober. 

I ett brev till landstingsdirektören, styrande politiker och sjukhusets styrelseordförande kräver läkarfacket en omedelbar lösning. 

Facket har sedan länge larmat om lokalbristen, bland annat i en arbetsmiljöanmälan till sjukhusledningen i februari, där man krävde stopp för försäljningen av Gamla Karolinska.

I dag tvingas läkare gå en kvarts promenad enkel väg mellan Gamla och Nya Karolinska, för att kunna byta om till arbetskläder och i vissa fall även för att kunna möta sina patienter i enskilda samtalsrum.

Rum där läkare kan sova under jour, och lokaler för journalföring, intygsskrivning, utbildning och forskning saknas även.

Kostnaden för att hyra lokalerna i byggnaden Princeton som är under uppförande på sjukhusområdet, och i ett hotell intill, blir en miljard kronor för de första 15 åren, enligt ett föreslaget hyresavtal från Karolinskas styrelse i oktober, som tagits fram i samarbete med landstingsstyrelsens förvaltning.

Enligt flera källor är det bråttom att teckna avtalet, innan lokalerna hyrs ut till andra intressenter.

Men frågan har inte tagits upp i landstingsfullmäktige, som har sitt sista möte innan sommaren under tisdagen. 

Johan Styrud, ordförande i läkarföreningen i Stockholm:

– Kan man inte hyra lokalerna som planerat måste man hitta en annan lösning. Det är bråttom.

Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen vid Karolinska beskriver att arbetsmiljön är starkt påverkad för personalen. 

– Administrativa uppgifter eller att byta om till arbetskläder är inget vi väljer att göra. Det är något vi måste. Om läkare inte kan göra sitt jobb blir de på sikt sjuka av stress. Lokalerna i Gamla Karolinska ligger för långt bort.

Avsaknaden av rum för utbildning och forskning parallellt med det kliniska arbetet gör att grundpelaren i verksamheten ruckas, anser hon.

– Vi kan inte fortsätta vara ett universitetssjukhus om man tar bort möjligheten till utbildning och handledning i vår vardag. Läkar­yrket är ett lärlingsyrke och nu riskeras inte bara arbetsmiljön utan även kompetensen på lång sikt. 

Dessutom ökar risker även för patienterna.

– Om läkare inte kan finnas tillgängliga i närheten av där vården bedrivs, kan vi inte gå in och bedöma om en patient exempelvis blir sämre. I stället får det tas per telefon och det riskerar patient­säkerheten.

– All verksamhet har inte flyttat in än, och detta blir akut den dagen all planerad verksamhet ska få plats i det nya huset. 

En läkare pekar på kontrasten mellan den spatiösa sjukhusentrén med en enorm ljusgård, och bristen på lokaler för de anställda. 

– Det är en ren provokation när man ser alla glasinfattade ”sociala” rum med barbord och pallar som står tomma i huvudentrén. Allt handlar om att fokusera på ett falskt skinande yttre. Kärnverksamheten, vad vi som är satta att jobba här sysslar med, har hamnat i periferin, säger läkaren.

Vi kan inte längre mötas på ett naturligt sätt för att prata om patienterna. Det är borta.
Psykiatern Eleonor Uddbom.
Psykiatern Eleonor Uddbom. Foto: Anders Hansson

Eleonor Uddbom är psykiater, tidigare biträdande överläkare och tillhörde till för ett par månader sedan det psyko-onkologiska teamet inom tema cancer. 

I teamet arbetar psykoterapeuter, kuratorer, psykosociala sjuksköterskor, fysioterapeuter och dietister med rehabilitering av cancerpatienter, där terapeutiska samtal är en viktig del. 

Tidigare arbetade teamet i gemensamma lokaler med bassäng, gym och samtalsrum. Lokalerna står nu tomma, sedan tema cancer flyttat in på Nya Karolinska och teamets verksamhet har trängts in i gamla Astrid Lindgrens barnsjukhus.

För hennes egen verksamhet har antalet samtalsrum halverats. I stället för att använda de tidigare arbetsrummen till att möta patienterna, och omväxlande ägna sig åt administration, måste gruppen nu boka samtalsrum. 

– Vi kan inte längre mötas på ett naturligt sätt för att prata om patienterna. Det är borta. Vi såg på en gång att vi bara skulle kunna genomföra uppskattningsvis 30 procent av samtalen. Men hur lokalerna var utformade beslutades för flera år sedan, säger Eleonor Uddbom. 

Hennes tidigare kollega, som är sjuksköterska och psykoterapeut, ger en liknande bild. Många i personalen har sagt upp sig. 

– Det är svårt att få ihop team-besöken när psykiatern och psykoterapeuten ska träffa patienten för att vi inte får ihop det lokalmässigt. Då får man kanske vänta en månad med besöket och det är inte bra för patienten, säger sjuksköterskan och fortsätter: 

– Det var meningen att vi skulle arbeta närmare de medicinska teamen men det har blivit svårare eftersom vi kommit längre bort från mottagningarna. För patienterna blir det mera splittrat. 

För Uddbom blev de bristande lokallösningarna avgörande för att hon skulle ta steget och säga upp sig. Hon har fyllt 67 år men hade gärna fortsatt sin timanställning. 

– Med de här förutsättningarna så blir det både sämre arbetsmiljö och en försämring för patienterna. Vårdkvaliteten påverkades positivt av att verksamheten var samlad. Nu är det mer splittrat för dem. Jag hade ju en möjlighet att sluta som inte alla har. 

Håkan Sörman, nytillträdd ordförande uppger att den nya styrelsen haft möte under måndagen.

– Det här är en av de mest centrala frågorna. Det pågår diskussioner och förhandlingar. Frågan om arbetslokaler och jourrum måste lösas på ett bra sätt så att vi får ett fungerande sjukhus, säger han. 

På torsdag är Sörman tillsammans med sjukhusdirektör Melvin Samsom kallad till landstingsstyrelsens ägarutskott. 

– Vi kommer att ta upp frågan om tystnadskultur på sjukhuset, som vi måste få ett grepp om i styrelsen. Och lokalfrågan kommer jag förstås att lyfta.  

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) kräver besked snarast i frågan.

– Det finns i dag inga besked om hur bra vård ska kunna ges inne på NKS när så många funktioner saknas. Det riskerar tyvärr nya för­dyrande avtal, som kompletterar det som redan är världens dyraste sjukhus. Men att ducka för att frågan är obehaglig för landstingsmoderaterna i valrörelsen imponerar inte. Det är tvärtom ovärdigt för Stockholms läns landsting att inte kunna hantera skattebetalarnas pengar och sjukvården på ett bättre sätt.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) hänvisar till landsting­direktör Malin Frenning, som uppger att en översyn av det totala lokalbehovet kring Karolinska just nu pågår. 

– Vi har ju exempelvis tomställda lokaler på 200.000 kvadratmeter i området efter återremiss av försäljningen av Gamla Karolinska, säger Frenning.

Hon rekommenderar inte det före­slagna hyresavtalet i nuläget.

– Vi behöver först analysera behovet väldigt konkret, för att inte dra på oss onödiga kostnader igen, med ett långt och ickeflexibelt avtal.

Varför har inte denna översyn gjorts tidigare?

– Det vet jag inte, eftersom jag inte fanns med vid tiden för bygget, men nu har vi en situation som vi ska lösa och då måste vi göra en helhetsöversyn.

Något datum för besked om lösning finns ännu inte, och hon hörsammar inte kravet från facket om lösning innan sommaren.

– Efter sommaren kan vi bli mer konkreta, säger Frenning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.