Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Lönehöjning rör upp känslor i Täby

En lönehöjning för politikerna i Täby kommun rör upp känslorna i fullmäktige. Både höjningens storlek och formerna för beslutet ifrågasätts. ”Ohederligt”, säger Niklas Thidevall (M), en av de ledamöter som anmält kommunen till förvaltningsrätten.

Kommunfullmäktige i det alliansstyrda Täby röstade i december om att höja arvodena för kommunens hel- och deltidspolitiker. Räknar man in en tidigare ökning under 2010 innebär beslutet en lönehöjning på tio procent.

Inte bara nivån utan även formerna bakom beslutet har väckt protester. Sju av de elva ledamöterna i kommunstyrelsen var jäviga när de beredde ärendet om att höja sina egna löner.

Ett antal fullmäktigeledamöter från fyra partier i fullmäktige vägrade stödja beslutet, som överklagades till förvaltningsrätten.

Efter överklagan beslutade kommunstyrelsen i fredags att man ska göra om processen. Arvodesärendet ska beredas på nytt den 31 januari. I pressmeddelandet lägger kommunstyrelsen ansvaret på kanslitjänstemännen:

”Det har i efterhand konstaterats att det vid beredningen av ärendet i kommunstyrelsen den 6 december begicks ett formfel av kommunens kansli, nämligen att de förtroendevalda inte upplystes om att jäv förelåg.”

Det här upprör Niklas Thidevall (M), som menar att innebörden i meddelandet är rättsvidrigt. Thidevall, själv jurist, påpekar att Kommunallagen tydligt slår fast att politikerna själva har ansvar för att hålla reda på när det föreligger jäv.

– Detta är inte bara fel, det är också ohederligt mot tjänstemännen, som gjort allt rätt, säger han till DN.se.

– Det faller på sin egen orimlighet att det skulle vara som det står i pressmeddelandet.

Thidevall anser att inte heller beslutet i fullmäktige, där de sju jäviga kommunstyrelseledamöterna också sitter, gick rätt till. Enligt kommunens kanslichef Cecilia Bendtz anmäldes jäv och ersättare gick in.

– Men det är bara halva sanningen. De som satt som ersättare visste inte om att de kallats in förrän mitt under voteringsförfarandet. Man har inte tagit jävsreglerna på allvar, säger Niklas Thidevall.

Höjningen innebär att den högst betalda politikern i Täby, kommunalrådet Leif Gripestam (M), får ett arvode på 72.800 kronor i månaden. En riksdagsledamot har 56.000.

– Vi har en statsminister som manar arbetsmarknadens parter till försiktighet med lönehöjningar. Det här rimmar inte väl med den politik vi för i övrigt, menar Niklas Thidevall.

– Andra kommuner i landet som är jämförbara i storlek har betydligt lägre löner. Men här jämför man sig med Danderyd och Solna, och där är arvodena högre. Det blir ett slags bonusjakt.

Niklas Thidevall säger sig ha fått många positiva reaktioner på sin protest – utifrån. Internt har reaktionerna varit kallsinnigare.

– När politiken fungerar som den gör är det naturligt att man skapar sig ovänner. Det är klart att det här är känsligt.

Även den moderata ledamoten Eva Pethrus har i medier uttalat sin kritik mot arvodeshöjningen.

Jävsproblemet är i grund och botten ett systemfel som borde rättas till, tycker Niklas Thidevall:

– Det man bör fundera över på sikt är om politiker överhuvud taget ska få sätta sina egna löner. Man kanske kan hitta ett annat system med någon fristående grupp som kan göra en skälighetsbedömning.

Läs överklagan om arvodeshöjningen

Laglighetsprövning av arvodeshöjning i Täby

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.