Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Lotta Edholm (L): ”Som att skjuta sig själv i foten”

Lotta Edholm (arkivbild).
Lotta Edholm (arkivbild). Foto: Erik Simander

Lotta Edholm är starkt kritisk till polisens nedläggning av den prisade Mumin-verksamheten som riktar sig till ungdomar som brukar narkotika. ”Det är att skjuta sig själv i foten”, säger hon.

DN kunde på torsdagen avslöja att Mumin, en uppsökande verksamhet där socialtjänst och polis jobbar tillsammans mot ungdomar som riskerar att hamna i ett narkotikamissbruk, försvunnit i samband med polisens omorganisation.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) reagerade starkt på nyheten:

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Alla pratar sig varma om förebyggande arbete, vi vet att det ger resultat, och så lägger man ner.

En av Mumins stora framgångar är att man upptäckt ungdomarna tidigt, ofta före skola och föräldrar, enligt Lotta Edholm.

– Det är verkligen jättedåligt av polisen att inte prioritera den här typen av brottslighet. De kommer att få igen det eftersom de här ungdomarna kan komma att utgöra ett mycket större problem i framtiden.

Liberalerna kommer att ta upp nedläggningen i socialnämnden och även lägga en skrivelse till regionpolisrådet:

– Vi vill veta grunderna för det här beslutet. Det är möjligt att det kan bli bra att arbetet i stället görs på varje lokalpolisområde men problemet är att det blir ett glapp. Med ett allt för uppsplittrat ansvar, på för många delar av staden, är risken att det inte blir så mycket gjort, säger Edholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.