Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Dessa neonklädda kvinnor äger världen

Lidingö 11.28.

De peppar varandra och skakar på huvudet åt varje ny övning som instruk­tören hittat i en app från helvetet. Med ett roat leende anmäler jag mig till klassen i cardio walking.
Fördomsfulla bilder spelas upp för mitt inre. Gångträning inomhus? Det måste vara ett påhitt för dem som inte klarar vanlig hederlig träning. Väl på plats sveper min blick längst de i golvet fastmonterade gångmaskinerna. På dem ska man inte endast gå, det finns även ett par tillhörande stavar som förväntas arbeta i takt med fotpedalerna. Det är några minuter kvar tills passet ska börja, men femton neonskimrande tajt klädda kvinnor forcerar redan pedaler och stavar i samspel med en topplista på Spotify.

Mina fördomar får sig inte en törn, mina fördomar smulas sönder, går upp i atomer. Som jag har underskattat dessa atleter och deras träningsmetoder. Passet är konditionsmässigt tuffare än långdistanslöpning, deltagarna röjer inte en min när de uppmanas sitta i 90-gradig vinkel samtidigt som de ska springa snabbt, snabbt som en jagad hamster i ett ekorrhjul. Här hittar jag mina själsfränder.

Med en snittålder på 50+ äger dessa neonklädda kvinnor världen. De ler stoiskt, ger allt de har och skrattar åt galenskapen som det innebär att trampa runt och fäkta med armarna i takt till en musik de aldrig bett om. De peppar varandra och skakar på huvudet åt varje ny övning som instruktören hittat i en app från helvetet.

Här finns de som har något som stora delar av världen verkar sakna: självdistans, omsorg om varandra och energi som kan driva ett helt jordklot i rätt riktning.

Lotta Härdelin är fotograf på DN.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.