Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 12:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/lotta-hardelin-en-skur-av-ol-skoljde-over-mig-dar-jag-satt-intill-hornflaggan/

STHLM

Lotta Härdelin: En skur av öl sköljde över mig där jag satt intill hörnflaggan

Tele 2 Arena 16.06.

Det var derby. Två stockholmslag skulle kicka boll. Lagar överträddes, publiken utsattes för risk och polisnotan blev dyr. Inget avvek således från sedvanlig dramaturgi.

En spänd förväntan och statistiskt orimliga förhoppningar innan matchen utvecklades till konkreta missnöjesyttringar som riktades mot den så kallade domarjäveln. En ren domarskandal enligt en taktfast kör. Detta skiftade hastigt till ett sprudlande glädjeutbrott när motståndarlaget fick ett mål bortdömt varvid ett plastglas med öl, i ren och skär upprymdhet, kastades ner mot planen. En rapp skur av öl sköljde över mig där jag satt intill hörnflaggan och fotograferade. Kamerorna var såklart övertäckta, van som jag är att arbeta i riskmiljöer. För publiken var matchen, kanske av flera anledningar, dimmig. Vid ett tillfälle fick den avbrytas för att sikten var så dålig att det var svårt att se bollen, än mindre målet däri bollen skulle placeras. Polisen sammanfattar i sin rapport att ”inget oförutsett har inträffat” och att det ”får betraktas som ett normalt flöde av händelser vid ett Stockholmsderby, med ett undantag. Under match har det eldats drygt 200 pyrotekniska facklor av olika slag. Det har också kastats ett knallskott. Detta har inneburit en förhöjd risk för alla som vistades på arenan. Ett antal åskådare har varit maskerade.”

Vad skönt, allt är som det brukar. Snart är det match igen. Jag betalar min skatt och nynnar en ramsa.

Lotta Härdelin är bildjournalist på DN och gillar fotboll, öl och derbyfest. Men inte fotboll i dimma med öl i håret när kostnaden för tillställningen bärs av de som inte deltar. Läs även hennes krönika om anonyma brynkompisar.