Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Jag var genomsvettig och sjukligt trött

Katarinavägen 10.15.

Efter tio år som inflyttad 08:a uppenbarade sig chansen att bli en riktig stockholmare. Plötsligt hade jag chansen att lära känna den stad som nu skulle bli mitt barns hemstad. Planen var lika genial som enkel. Som nybliven mamma skulle ta jag fram tunnelbanekartan och varje vecka besöka någon avlägsen tunnelbanestation långt bortom det ännu ej hipstertäta SoFo där jag nu vaggade fram.

I de tidiga skisserna såg jag framför mig hur jag skulle dricka kaffe på något okänt torg, köpa grönsaker jag inte visste namnet på och småprata med nya bekantskaper i butiker med exotiskt sortiment. Sedan kom verkligheten ikapp mig.

Mitt barn hade inte alls samma intresse för att utforska huvudstaden. Han skrek ihållande efter ett par hållplatser med 2:ans olidligt långsamma stombuss. När vi nått Slussen var jag genomsvettig, hungrig och sjukligt trött. Världen utanför lägenheten såg jag mer som en hinderbana som skulle forceras än något som skulle berika mina sinnen. Att interagera och insupa atmosfärer kändes avlägset.

Tre barnledigheter senare har jag fortfarande inte besökt Skärmarbrink, Islandstorget eller Masmo. Än mindre köpt spännande grönsaker jag inte vet namnet på. Jag köper min gurka där jag alltid köpt den. Tomaterna likaså.

Men jag har en plan. När jag fyllt 75 eller så, det är väl så länge vi 70-talister får jobba, då ska jag ge mig ut på spaning i min hemstad. Jag ska leta upp bibliotek i nya stadsdelar, provsimma i simhallar och inte dricka mitt kaffe i Lidingö centrum. Och, kanske, kanske kommer jag till slut kunna titulera mig en riktig stockholmare.

Lotta Härdelin är fotojournalist på DN och tycker #enriktigstockholmare ska känna sin stad bortom närmsta hämtmatställe. Du ska hitta hjälpligt i tunnelbanan, inte springa till bussen och känna till hur du bokar sista-minuten-teaterbiljetter.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.