LRF kan uppmana Stockholmsbönder till nödslakt - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

LRF: Vi kommer behöva uppmana flera gårdar till nödslakt

Karin Broström har ett 50-tal kvigor. Nu oroar hon sig för att behöva skicka några av dem till slakt om höstens skörd uteblir.
Karin Broström har ett 50-tal kvigor. Nu oroar hon sig för att behöva skicka några av dem till slakt om höstens skörd uteblir. Foto: Alexander Mahmoud

Efter sommarens värme och torka kan Lantbrukarnas riksförbund, LRF, komma att uppmana djurägare till nödslakt. De försöker just nu identifiera vilka Stockholmsgårdar som kommer att få störst problem. 

 – Många vill inte tänka att den enda lösningen blir slakt. De sticker huvudet i sanden och skjuter problemet på framtiden, säger LRF:s ordförande Per Pettersson. 

Sommarens torka gör att flera hästägare i Mälardalen kan komma att tvingas till nödslakt senare i höst. 

– Jag befarar att det handlar om 15 till 20 gårdar där vi kommer behöva uppmana till slakt. I nuläget försöker vi identifiera vilka gårdar som kommer få problem. Vilket inte är en helt enkel uppgift eftersom långt ifrån alla djurägare är aktiva i LRF, Lantbrukarnas riksförbund, säger Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalens regionstyrelse.  

När skördarna är klara i oktober, alltså när man tar in det sista gräset, kommer många upptäcka att det inte är tillräckligt, tror Per Pettersson. Ett normalår är skörden i landet 110 procent, det finns alltså ett överskott. Men i år ligger siffran på 50-60 procent.

Foto: Alexander Mahmoud

Att hästgårdar drabbas särskilt hårt beror på att hästägare sällan har en egen foderproduktion. Foderkostnaden kan i höst komma att fyrdubblas på sina håll. Det innebär att det kommer att bli mycket kostsamt att ge djuren den mat de behöver.

– Och att sälja en häst som inte är i toppform är nästintill omöjligt. Men många vill inte tänka att den enda lösningen blir slakt. De sticker huvudet i sanden och skjuter problemet på framtiden, säger Per Pettersson. 

Läs mer: Lantbrukare får 220 miljoner efter torkan

Även andra djur i Stockholmsområdet riskerar att behöva slaktas. Karin Broström som driver Karins Kvighotell utanför Norrtälje, en gård där hon köper kalvar som hon efter något år inseminerar och säljer vidare, är bekymrad över att så mycket av vårens skörd gått om intet.

– Man får lite ont i magen när man tänker på framtiden. Kommer det inte mer regn riskerar septemberskörden också att bli dålig. Då kommer jag att tvingas köpa foder till djuren och det blir dyrt. I värsta fall kan jag tvingas ta bort djur som jag inte vill.

Karin Broström.
Karin Broström. Foto: Alexander Mahmoud

Än så länge har Karin Broströms kvigor inte behövt svälta då hon i brist på skörd gett dem foder som hon egentligen skulle gett dem i vinter. Men precis som att den extrema sommarvärmen har påverkat människor, har den även påverkat djurens mående. 

– Värmestress kan leda till att de blir slöa och får sämre aptit. 

Därtill kan även proceduren med slakt kompliceras av torkan. Slakterierna tar bara emot djur av god kvalitet. Om djuren inte är tillräckligt slaktmogna får gården sämre betalt för köttet.

– I värsta fall får vi köpa tillbaka köttet och använda det själva, säger Karin Broström.      

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.