Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lyckad matchning blev början på en stark vänskap

Det började som ett integrationsprojekt för Emma från Stockholm och Eleni från Grekland. Men nu är de kompisar för livet. 740 stockholmare har fått nya vänner genom Kompis Sverige som samarbetar med sex kommuner i länet.

Det är glada och varma kramar och kindpussar när Emma och Eleni ses för en fika på Götgatsbacken. I mars träffades de via Kompis Sverige som matchar nyanlända och etablerade svenskar som vill träffa nya vänner.

– Det är en väldigt lyckad matchning. Det känns som att vi är ganska lika, vi har samma intressen och samma personlighet, säger Emma Sjölander.

Eleni Kostaki kom till Sverige för tre år sedan från Grekland med sin man. Hon lämnade sitt krisande hemland för att framtiden där var för skakig.

– Jag hade jobb men när arbetslösheten är 60 procent då vet man att om man mister jobbet så får man inget nytt. Man kan inte planera sin framtid, säger Eleni.

Både hon och maken trivs bra i Sverige. Eleni har lärt sig tillräcklig svenska för att kunna jobba med bokföring på en redovisningsfirma, men har haft svårt att hitta riktiga vänner.

– Det går, men du måste verk­ligen börja prata med dem, prata, prata, prata. I början säger de bara ja eller nej. Efter någon dag går det lite bättre, men man får jobba hårt. Det är inte så lätt som i Grekland, säger Eleni Kostaki.

I hennes gamla hemland skulle ett initiativ som Kompis Grekland vara både säreget och överflödigt.

– Där börjar man prata med folk överallt. Du skulle ta bussen till jobbet, börja prata och lära känna folk på en gång. Jag skulle nog ordna en fika och ringa en kompis och snart hade vi varit tio personer. Det är enklare för oss, säger Eleni.

Stockholm är extremt segregerat och här är det extra svårt att lära känna nya människor slår båda fast.

– Jag tror att man är nöjd med det liv man har och vi svenskar tänker lite för mycket. Jag frågar inte om du vill följa med av hänsyn till att du kanske inte vill, för då skulle det bli konstigt. Vi tänker att ”hon kanske säger ja bara för att vara artig”, eller ”då måste vi kanske umgås nästa helg också för att vi umgicks denna”, säger Emma Sjölander.

Hon har länge velat träffa ny­anlända svenskar, framför allt efter att Sverigedemokraterna fått starkare fäste och fler politiker pratar om invandring som ett problem.

– Från början var det av politiska skäl, men nu är det av rent egoistiska skäl. Jag vill ha en kompis, säger Emma.

Eleni Kostaki har själv inte mött rasism under sina år i Sverige, kanske för att hon kommer från ett EU-land.

– Jag har inte mött någon rasism eller inställning att invandrare är dåliga. Det har gått bra med jobbet, det är ett lätt samhälle att leva i.

Hittills har de träffats en handfull gånger. De har hunnit grilla hos varandra och även matchat ihop sina män som går väldigt bra ihop.

På lördag på ska de på Parkteater eftersom båda är kulturintresserade. De har även varit på Dramaten samt Fotografiska som erbjuder gratis inträde åt Kompis Sverige-kompisar.

– Jag hade inte varit på teater på flera år innan jag träffade Emma. Jag har tiden och jag vill göra saker som gör mig glad och intresserar mig, säger Eleni.

Hon bor i Nacka som är en av sex kommuner i länet som genom Kompis Sverige erbjuder matchning av nya och etablerade svenskar. Botkyrka, Värmdö och Tyresö är redan anslutna och i höst inleder även Nynäshamn och Haninge samarbete.

– Just nu är vi uppe i 740 kompismatchningar, säger Pegah Afsharian, en av grundarna till Kompis Sverige.

Hon startade initiativet för knappt två år sedan med kollegan Natassia Fry som hon träffat via integrationsprojekt på Röda korset.

– Drömmen är att öppna upp Sverige. De flesta integrationsprojekt handlar om att den nya svensken ska få hjälp av en etablerad svensk. Det vill vi förändra. Integration fungerar bäst i ett jämlikt perspektiv när alla får ut något av varandra, säger Natassia Fry.

Kompis Sverige växer snabbt men liksom i den övriga ideella världen råder överskott på tjejer och brist på män.

– Den svåraste målgruppen att nå ut till är etablerade svenska killar mellan 20 och 30 år. Generellt tror jag att män engagerar sig mer i sport.

Målet är inte mindre än att förändra samhället i grunden.

– Kompis Sverige kan dö ut den dagen då vi inte behöver skapa möten mellan människor längre utan samhället inkluderar alla. Vi jobbar långsiktigt även i relationerna. Många träffar en vän för livet, det är väldigt kul, säger Pegah Afsharian.

Fakta.Kompis Sverige

Kompis Sverige är ett intiativ från Röda Korset som vill sudda ut ”vi och dom”-samhället. Därför matchar man fram möten mellan etablerade och nya svenskar.

Genom djupintervjuer får man fram intressen, personlighet och livssituation. Kravet är att de hopmatchade umgås ett visst antal timmar i ett halvår.

Sex kommuner erbjuder kompismatchning för nyanlända. Nacka, Botkyrka, Värmdö, Tyresö, Nynäshamn och Haninge. Kommunen betalar för antalet matchningar, tjänsten är kostnadsfri för deltagarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.