Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lyckat projekt i Rinkeby med hembesök byggs ut

I november förra året träffade DN Abdirahman och hans mamma Deqa Mohamed när de fick besök av föräldrarådgivaren Lillemor Odelind och barnsjuksköterskan Johanna Mellblom.
I november förra året träffade DN Abdirahman och hans mamma Deqa Mohamed när de fick besök av föräldrarådgivaren Lillemor Odelind och barnsjuksköterskan Johanna Mellblom. Foto: Anette Nantell

När nyblivna föräldrar i Rinkeby har fått sex hembesök i stället för ett, har vaccinationsgraden ökat, och inläggningar av småbarn på sjukhus minskat. Från årsskiftet saknas finansiering, men landstingsrådet Ella Bohlin (KD) lovar en utökning av det lyckade projektet.

Det är genom ett samarbete mellan socialtjänsten och barnavårdscentralen som förstagångsföräldrar i Rinkeby sedan 2013 fått extrastöd i föräldraskapet. Syftet med de extra hembesöken har också varit att förbättra barnens hälsa, och det har slagit väl ut, vilket DN tidigare berättat.

Vaccinationsgraden för mässling, påssjuka och röda hund har för barn upp till två år ökat med 10 procentenheter. Akutbesöken och inläggningar på sjukhus bland ett-tvååringar i Rinkeby har också minskat jämfört med andra områden. 95 procent av föräldrarna som erbjudits deltar i projektet.

– Jag var i Rinkeby i våras och träffade socialtjänsten, och det finns en stor entusiasm runt projektet. Ytterst handlar det om att arbeta för en jämlik hälsa. Det här är ett jättebra exempel på hur man kan arbeta förebyggande, och jag skulle vilja att vi kunde skala upp det här i vår egen kommun tillsammans med landstinget, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Men efter årsskiftet är finansieringen osäker. I två separata motioner till hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår Socialdemokraterna respektive Miljöpartiet att projektet får leva vidare. S vill att programmet permanentas och byggs ut, så att hembesök införs i hela Stockholms län.

– Det här är ett fantastiskt projekt, som till och med minskat antalet besök till Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vi vill att man klargör finansieringen av Rinkebyprojektet eftersom det tar slut vid årsskiftet. Det är en bra verksamhet som man bör starta på flera håll och kanter i Stockholmsområdet. Det är ett exempel på där landstinget gör skillnad, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd.

Miljöpartiet vill också att barnavårdscentralernas resurser fördelas viktat till områden med störst behov, och inte lika till alla som i dag.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen håller med om att projektet är lyckat, men skriver samtidigt att det inte finns möjlighet att utöka utan mer resurser.

Men nu lovar Ella Bohlin (KD), barn– och äldrelandstingsråd att Rinkebyprojektet ska få finnas kvar.

– Man talar ofta om vikten av samverkan, och det här är ett jättebra exempel. Nu ber vi förvaltningen se över budgeten så att projektet kan fortsätta 2017. Sedan hoppas vi på en permanent lösning 2018 och en spridning i hela länet till områden där behoven finns, säger Ella Bohlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.