Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Lyxbostäder kan stoppa sportcentrum

Visionsbild av en stor sporthall intill Nationalstadsparken.
Visionsbild av en stor sporthall intill Nationalstadsparken. Illustration: Dinelljohansson (Bilden är beskuren)

En övergiven grustomt vid Norrtull kan bli ett framtida sportcentrum. KFUM Central har fått glada tillrop från politikerna för sin plan med skola och idrottshall. Den enda haken är att det finns ett ekonomiskt tryck att bygga lyxbostäder som skulle göra sportsatsningen omöjlig intill.

Michael Lagerkvist och Svante Bengtsson är två eldsjälar som brinner för idrott och fritid för unga människor. Michael Lagerkvist sitter i styrelsen för KFUM Central och Svante Bengtsson är ordförande i KFUM Central basket.

För ungefär tio år sedan började de arbeta för att få till en idrottshall i norra delen av Stockholms innerstad. Den skulle både vara hemmaplan för KFUM Basket som måste ha mängder av dispenser för att alls få spela seriematcher och lätta på det extrema trycket efter tider i en stadsdel där det är som sämst beställt med sporthallar.

– Vi har tjänat pengar på fastigheten här och vi har som mål för föreningen att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. För oss är det självklart att vi ska bygga en hall öppen för alla, säger Michael Lagerkvist.

Länge arbetade de för en hall i området kring norra delen av Valhallavägen där Stockholm vill bygga bostäder. Det fanns nästan ett färdigt avtal om en hall. Men så bestämde Länsstyrelsen att det fortfarande är för mycket bilar på Valhallavägen och att det därför inte går att bygga bostäder där.

För oss är det självklart att vi ska bygga en hall öppen för alla.

Michael Lagerkvist och Svante Bengtsson lade sig inte ned i ett hörn och slog sina pannor blodiga mot golvet. De började leta efter andra alternativ och kom snart fram till att den uppväxande stadsdelen Hagastaden behöver både skola och idrottshall. Den senaste tiden har de ritat på olika förslag för den tomt där det en gång i tiden låg en Shellmack och som under en tid skulle bli en skyskrapa – Japanskrapan.

– Här stör järnväg och vägar, men det är också mycket nära till Brunnsviken och ett sportcentrum skulle bli en entré till Nationalstadsparken, säger Svante Bengtsson.

Visionen som sakta men säkert växt fram är Haga skol- och idrottspark där en skola för omkring 1 500 elever och en stor idrottshall med läktare för 3 000 åskådare, som kan delas så att åtta skolklasser kan ha gymnastik samtidigt, är huvuddelarna.

– För oss är sporthallen i fokus, men vi kan tänka oss att bygga skolan också och då byggs den i klimatsmart trä, säger Michael Lagerkvist.

En sporthall och en skola är ett stort projekt i sig. Men KFUM Central har upptäckt att det finns ännu större möjligheter. Visionen för Haga skol- och idrottspark rymmer även en simhall – som det är brist på i Stockholm, en mindre idrottspaviljong och ett område för äventyrslek och äventyrsidrott närmast Nationalstadsparken.

– Vi bedriver ungdomsverksamhet bland annat riktad mot nyanlända på Ängsholmen i skärgården. Om vi kan utveckla den med liknande verksamhet i lägerform så här centralt, skulle det vara väldigt positivt för samhället, anser Michael Lagerkvist.

Svante Bengtsson och Michael Lagerkvist känner att de har stöd från en del av politikerna i Stadshuset för sina planer. Men det finns en – stor – hake. Där de båda tänker sig en simhall finns det tankar på att bygga några hundra lyxbostäder i ett läge intill Nationalstadsparken.

– Bostäderna stjälper inte bara simhallen. Det går inte att ha en stor sporthall som har öppet från sju på morgonen till tio på kvällen precis intill bostäder. Det vet vi inom idrottsrörelsen, säger Svante Bengtsson.

Idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) är väl insatt i planerna på Haga skol- och idrottspark. Hon är positiv till dem.

– Det är ett jättespännande projekt och jag beundrar verkligen engagemanget. Men det är för tidigt att ge något hundraprocentligt löfte, säger Emilia Bjuggren.

Svante Bengtsson och Michael Lagerkvist hoppas på ett löfte ganska snart. De drömmer om att en dag kunna ha ett myller av människor i idrottsparken. Joggare, motionssimmare och skolgymnastik på dagen, klubbträningar och äventyrsläger på eftermiddagen och som final en landskamp i basket i en fullsatt Hagaparkshall.

– Intill Nationalstadsparken passar ett sportcentrum mycket bättre än bostäder. Jag tror att bostäder här skulle överklagas till högsta instans, säger Svante Bengtsson.

Fakta.Bara stort och smått

Friends, Tele 2 och Globen är jätteanläggningar som lämpar sig för stora idrottstävlingar och konserter med de största världsstjärnorna. Storleken kräver 10 000 – Globen – eller 20 000 åskådare för att det inte ska se tomt ut.

För evenemang som drar 2 000–3 000 åskådare finns det inte så många lokaler. Eriksdalshallen är sedan drygt 75 år Stockholms enda vanliga sporthall med hyggligt med läktarkapacitet. Där ryms knappt 2 000 åskådare.

Nästa steg är hallar som rymmer en handbollsplan eller basketplan – en del har små läktare, andra inga alls.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.