Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

M: Inför boendegaranti för alla över 85

Other: TT

Moderaterna kräver en centraliserad biståndsbedömning och en boendegaranti för äldre över 85 år.

– Alla ska bedömas likvärdigt i staden, men i själva verket spelar det stor roll var du bor, säger Dennis Wedin, M:s gruppledare i äldrenämnden.

Dennis Wedin menar att det är solklart att biståndsbedömningen för de äldre inte fungerar.

– Vad som har hänt är att biståndsbedömningen har blivit mer restriktiv, både 2015 och 2016. För 2016 ser vi också oerhörda skillnader mellan stadsdelarna.

Enligt Stockholms stads statistik är den stadsdel som har den mest restriktiva bedömningen Hägersten-Liljeholmen, där 28 procent av ansökningarna till vård- och omsorgsboende fick avslag 2016 – och 88 procent av ansökningarna till servicehus. I Rinkeby-Kista fick bara 7 procent avslag till vård- och omsorgsboende.

– Det är häpnadsväckande siffror, det är ett akut läge för reformer i regelverket, säger Dennis Wedin.

Han anser att biståndsbedömningen måste centraliseras, för att få enhetlighet i besluten.

– Det spelar ingen roll hur många riktlinjer vi ställer upp, om ensamhet och hög ålder, när regelverket inte följs. Och det gör det inte. Det är självklart att det inte är de äldre som ska komma emellan.

Äldrecentrum har, enligt Dennis Wedin, lyft fram att vissa kommunanställda talar om att man har en princip om full hemtjänst innan man ger en boendeplats.

– Det är inte vård efter behov.

Han tror att det växer fram lokala arbetssätt bland biståndshandläggarna i stadsdelarna, att de försöker hitta egna system.

– Och vi vet att man i en del stadsdelar kan göra ekonomiska bedömningar. Vi måste börja prata om hur det faktiskt ser ut.

Dennis Wedin menar att handläggarna är pressade, att mycket tid går till pappersarbete och att det i sin tur går ut över kontakten med de äldre.

– Biståndshandläggarna är svårtillgängliga och att få en omprövning av ett beslut är i princip omöjligt. Det är mycket anmärkningsvärt att det är så svårt att få kontakt, säger han.

Systemet måste vara anpassat för äldre, enligt Dennis Wedin, Stockholms stad måste föra in service i biståndsbedömningen.

– Det behövs övergripande reformer för att rubba det system som finns i dag. Vi i Moderaterna vill ha en blocköverskridande överenskommelse om en reformerad biståndsbedömning och en boendegaranti för äldre över 85.

Fakta.Stora skillnader

Så stor andel av ansökningarna om vård- och omsorgsboende fick avslag i Stockholms stadsdelar 2016:

Bromma 12,70

Enskede-Årsta-Vantör 18,94

Farsta 11,51

Hägersten-Liljeholmen 28,08

Hässelby-Vällingby 12,65

Kungsholmen 14,18

Norrmalm 11,17

Rinkeby-Kista 7,41

Skarpnäck 7,91

Skärholmen 16,27

Spånga-Tensta 11,21

Södermalm 25,62

Älvsjö 8,82

Östermalm 21,64

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.