Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/m-och-sd-i-gemensam-motion-polisanmal-elever-som-begar-brott/

STHLM

M och SD i gemensam motion: Polisanmäl elever som begår brott

Moderaterna och Sverigedemokraterna i Haninge vill ha riktlinjer om att alla elever som begår brott i skolan ska polisanmälas.
Moderaterna och Sverigedemokraterna i Haninge vill ha riktlinjer om att alla elever som begår brott i skolan ska polisanmälas. Foto: Carolina Byrmo/Aftonbladet/TT

Moderaterna och Sverigedemokraterna har för första gången skrivit en motion ihop i Haninge. Partierna kräver att alla elever oavsett ålder ska polisanmälas om de begår brott i skolan.

– Riktlinjerna ska gälla även barn under 15 år, säger Sven Gustafsson (M), oppositionsråd i Haninge.

Moderaterna och Sverigedemokraterna vill att Haninge kommun inför riktlinjer om att alla elever som begår brott i skolan ska polisanmälas.

– I Haninge finns en rekommendation om att skolorna inte ska polisanmäla barn under 15 år. Vi tycker att det är viktigt att det som är straffbart i övriga samhället även ska vara det i skolan, oavsett ålder, säger Sven Gustafsson.

Det är första gången som Moderaterna och Sverigedemokraterna i Haninge motionerar ihop. Partierna har tidigare röstat för varandras motioner.

– Vi har inga problem att i enskilda frågor samarbeta med SD. Som moderater i opposition vill vi samla så många partier som möjligt runt våra frågor. När det gäller lag och ordning står ligger M och SD väldigt nära varandra, säger Sven Gustafsson.

I höstas sträckte moderaterna i Haninge ut handen åt andra hållet för att tillsammans med Vänsterpartiet stoppa heltidskravet i kommunen som gjorde att personal kunde få jobba tolvtimmarspass på helgerna.

– Vi tyckte båda att det var orimligt och gjorde en gemensam motion med V för att visa att vi verkligen menade allvar. I dessa tider när blockpolitiken egentligen inte finns kvar är det viktigt att samla alla partier, för demokratins skull, säger han. 

Haninge styrs i dag av en koalition mellan socialdemokraterna, centern, liberalerna och kristdemokraterna. Liberalerna är kritiska till men inte förvånade över M-SD-samarbetet.

– Det förvånar mig inte alls. Det är också förklaringen till varför liberalerna, centerpartiet, kristdemokraterna inte vill samarbeta med moderaterna den här mandatperioden. Jag ser den gemensamma motionen som ett ytterligare steg i deras redan etablerade samarbete, säger kommunalrådet Tobias Hammarberg (L).

Han är ordförande i barn- och förskolenämnden och säger att man kommer att behandla motionen så snart den kommer in.

– I Haninge har alla rektorer i dag möjlighet att polisanmäla brott på skolan. Jag har inte heller fått några signaler från rektorer att man efterfrågar nya riktlinjer, inte heller från polisen eller socialsekreterarna.

Tycker du rent generellt att man ska polisanmäla barn under 15 år?

– Jag tror att man måste se varje fall för sig och göra en bedömning utifrån det. Det här är en icke-fråga och mer ett sätt att visa att M och SD står samman, säger Tobias Hammarberg.

Skolverket har i dag inga nationella riktlinjer för hur kommunerna ska agera vid brott eller misstanke om brott på skolor.

– Det finns ingen skyldighet för kommunen att göra en polisanmälan, men det finns heller inget hinder, skolan får själv göra en bedömning i det enskilda fallet om man misstänker att en elev begått ett brott. Däremot är man alltid skyldig att göra en orosanmälan om misstänker att barn far illa, säger Emelie Högberg, undervisningsråd på Skolverket.

Flera kommuner har dock infört egna riktlinjer. Stockholms stad föreslår nu i en ny strategi att socialtjänsten ska låta polisen utreda brott av barn under 15 år. Justitieombudsmannen har i flera fall kritiserat kommuner som polisanmält yngre barn.

– Det finns JO-beslut med kritik mot att kommuner polisanmält i alltför stor utsträckning mot yngre barn. Man lyfter att det inte finns något egentligt hinder mot det, men att framför allt socialtjänsten som blir aktuellt för yngre barn, säger Emelie Högberg.

Läs mer: Socialborgarrådet: Utred brott som begås av barn under 15 år  

Läs mer: Tusentals barn misstänkta för brott – rädsla för att orosanmäla