Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/m-och-v-enas-mot-12-timmarspass-i-aldreomsorgen/

STHLM

M och V enas mot 12-timmarspass i äldreomsorgen

Vid nästa kommunfullmäktige lägger Vänsterpartiet och Moderaterna fram en gemensam motion mot 12-timmarspass inom äldreomsorgen i Haninge kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vänsterpartiet och Moderaterna lägger vid nästa kommunfullmäktige fram en gemensam motion mot påtvingade 12-timmarspass inom äldreomsorgen i Haninge kommun.

– Vi och Moderaterna har gått ihop, vi har samma inställning . 12-timmarspass är helt inhumant, säger Åsa Bååth (V), ledamot i äldrenämnden.

När kommunfullmäktige fattade beslut om möjligheten till heltidsarbete för anställda som så önskar 2017 röstade Vänsterpartiet för projektet och Moderaterna röstade emot. Även om partierna fortsatt har olika uppfattningar om detta projekt delar de åsikten att den politiska ledningens hantering av projektet i äldrenämnden fått oacceptabla konsekvenser. 

– Vänsterpartiet och Moderaterna tycker olika om mycket men är villiga att samarbeta där vi tycker lika, för kommunens bästa. I det här fallet är vi överens om att kommunledningen inte gör tillräckligt för Haninges äldreomsorg. Vi vill skapa bättre arbetsförhållanden inom äldreomsorgen och göra yrket mer attraktivt i Haninge, säger Veronica Pagard Salem (M), som är andre vice ordförande i äldrenämnden.

I dag finns ett stort missnöje med de påtvingade 12-timmarspassen, skriver de, som har lett till sämre arbetsmiljö och sämre kvalitet.

Åsa Bååth (V), ledamot i äldrenämnden. Foto: Vänsterpartiet

I motionen nämner de också att tillbudsrapporteringen i äldreomsorgen visar oroväckande siffror. I senaste tillbudsrapporten nämns också schemaförändringen som en tänkbar orsak till ökningen på avdelningen för vård- och omsorgsboende. Även vid arbetsmiljöverkets inspektioner i Haninge har många brister noterats.

– Det är bra med heltid. Inte minst för kvinnor som får bättre inkomster och sedermera bättre pension. Men då måste vi ha schemaläggning som gör att personalen orkar fram till pension, säger Åsa Bååth.

Totalt berör 12-timmarspassen ungefär 200 personer, tror hon.

– Det handlar om 11 timmar plus rast, så lagen ger Haninge kommun rätt att införa arbetspassen. De gäller även för nattpersonalen på kommunens äldreboenden – och de är ändå utsatta, säger Åsa Bååth.

Förutom ett stopp för 12-timmarspassen vill motionärerna att äldrenämnden ges i uppdrag att tillse att en dialog med personalen genomförs där man tillsammans tar fram en modell för schemaläggning som både tillgodoser arbetsgivarens behov av bemanning och kompetens och arbetstagarnas behov av god arbetsmiljö och återhämtning.

Haninge styrs av en koalition med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna. Kan ni få igenom er motion?

– De som styr har inte majoritet i kommunfullmäktige så det finns en chans. Tidigare minoritetsstyre har ändrat sig när pressen blir för stor, säger Åsa Bååth.

Läs mer: Drop-in-lämning av äldre ska avlasta anhöriga

Läs mer: Anhöriga larmar om oätlig mat på äldreboende