Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

M-politiker: Hallå du korkade Zoran Ismail!

Other: Skärmdump från Twitter

En moderat kommunpolitiker riskerar uteslutning efter att på Twitter rasat mot invandring, islam och det egna partiet. ”Jag står för allt jag skriver”, säger han till DN.

Björn Schaerström är moderat ledamot i Vallentunas kommunfullmäktige. Under en lång tid har han skrivit en mängd meddelanden på Twitter där han varit mycket kritisk både mot det egna partiet, svensk invandringspolitik och islam.

”Hallå du korkade Zoran Ismail! Vi invandringskritiska är INTE mot invandring eller invandrare! MEN VI VILL TA MIG FAN INTE FÖRSÖRJA DEM!!!”, skriver han under fredagen som en kommentar till diskussionen om att komikern Soran Ismail inte medverkar i SR inför riksdagsvalet, på grund av sin kritik mot Sverigedemokraterna.

Till DN säger Björn Schaerström att han står för allt som han har skrivit.

– Men jag står lite illa till nu och kan inte prata så länge.

Vad menar du med det meddelandet?

– Jo men vem som helst får komma hit och bidra. Men jag tänker inte betala för det. Sverige kan inte hjälpa alla i hela världen.

Du skriver tidigare i år till blivande ärkebiskopen Antje Jackelén att ”För den som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter finns goda skäl att avsky Islam som är dess motsats och hot.” Vad menar du?

– Det är inte så svårt att förstå. Islam är ju inte som andra religioner, utan det har regler för hela samhället. Dessutom får det inte förekomma kritik mot islam. Det är raka motsatsen till vad som är mitt ideal.

Kan man inte vara för islam och demokrati?

– Det är totalt odemokratiskt och det står jag för.

Tror du de moderata väljarna i Vallentuna vet att du driver den linjen?

– Jag är säker på att de inser att det är helt rätt det jag tycker, men jag är övertygad om att de inte vågar säga det.

Du är rätt kritisk mot Moderaterna också?

– Ja, partiet har gett upp så många moderata ståndpunkter. De har sålt ut oss på högerflanken. Tyvärr gör det att vi som är kritiska mot invandring men inte gillar Sverigedemokraternas nationalism inte har någonstans att gå.

Tror du att du har en plats kvar i Moderaterna efter det här?

– Det vet jag inte. Men min första lojalitet ligger i sanningen. Moderaterna har blivit mer och mer en klubb där det viktiga är att göra som resten av klubben.

Elisabeth Somp, Moderaternas kommunikationschef i Stockholm, säger till DN att det pågår ett uteslutningsärende mot Björn Schaerström.

– Vi kommer att behandla det skyndsamt. Det är oacceptabla uttalanden som han lägger fram.

Han har skrivit liknande saker i flera månader, borde ni inte märkt det tidigare?

– Det kan jag inte spekulera i. Men nu är det ett uteslutningsärende som vi kommer behandla så skyndsamt vi bara kan.

Följ DN på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.