Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

M vill ha ny t-baneuppgång i Västra skogen

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna.
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) och Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna. Foto: Claes Wersäll

Öppna en ny uppgång för Västra skogens tunnelbanestation ner mot Pampas marina. Det föreslår Solnamoderaten Pehr Granfalk och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Västra skogens tunnelbanestation på Blå linjen har i nuläget bara en uppgång. Men Solna stad planerar att bygga hundratals nya bostäder i Ekelund, nere vid gamla arbetsmiljöverket. 

Kommunen har redan planlagt för 300 bostäder men har fler på gång. Nu går landstingsmoderaten Kristoffer Tamsons och kommunalrådet Pehr Granfalk till val på att Västra skogen borde få en ny tunnelbaneuppgång mitt i det planlagda området.

Läs också: Stockholmarna vill inte ha nolltaxa i kollektivtrafiken

Deras plan är att bygget av den nya uppgången ska påbörjas 2020 och att den ska stå klar 2025. Pengarna som behövs till bygget ska komma genom intäkter från försäljning av marken i området, enligt politikerna. 

– Vi kommer från Solnas sida inte lägga några skattepengar på det utan vi kommer finansiera öppningen via mark, säger Pehr Granfalk, kommnualråd i Solna som inte tror att kommunalrådet kommer få problem med att samla övriga politiska partier bakom förslaget.

Men än så länge har varken Tamsons eller Granfalk pratat med något annat parti, inte heller sina allianskollegor.

– Från landstingets sida vågar jag vara rätt säker på att det här går väl i linje med den politik som vi pratat oss samman i, säger Tamsons.

– Det finns en total uppslutning för att få mer tillgång till kollektivtrafik, säger Pehr Granfalk.

Läs också: Pengar drogs utan att SL-biljett levererades 

Förslaget om en öppnad uppgång i Västra skogen är inte nytt. Faktum är att Socialdemokraterna i landstinget redan 2016 föreslog en utredning av vilka stationer som skulle kunna få en ny tunnelbaneuppgång. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons tycker att det här förslaget fungerar bättre nu eftersom det inte skulle kräva finansiering från landstinget.

– Det är bra att utveckla den här typen av finansieringsmodell. Vi nyttjar kollektivtrafikens värde för att bygga stad, säger Kristoffer Tamsons. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.