Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Magdalena Andersson om pensionärsboomen: Mer pengar behövs

Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att satsningar krävs för att möta behoven som en ökad andel äldre innebär för en kommun.
Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att satsningar krävs för att möta behoven som en ökad andel äldre innebär för en kommun. Other: Alexander Larsson Vierth/TT

År 2025 kommer fler än hälften av länets kommuner att ha 60 procent fler invånare med en ålder över 80 år. En ändring i befolkningen som kräver investeringar, menar finansminister Magdalena Andersson (S). 

– Vi behöver skjuta till mer pengar från regering och riksdag, säger hon.

DN har tidigare skrivit om hur demografin i Stockholm kommer att förändras de närmaste åren. År 2040 kommer Stockholms län att ha dubbelt så många 80-åringar jämfört med i dag, vilket innebär nya utmaningar för kommunerna. 

I år bor 14 procent av länets 80-åringar i ett särskilt boende. För att möta behoven så krävs insatser från politikerna enligt både Stockholms handelskammare och ansvariga politiker i kommunerna och i länet.

Dessutom kommer den senaste babyboomgenerationen, de tidiga 90-talisterna, in i den ålder då flest skaffar barn, vilket kommer innebära att en allt större del av befolkningen i länet är antingen barn eller äldre.

Fler är alltså utanför arbetsför ålder jämfört med tidigare, vilket innebär att en mindre andel av befolkningen ska bekosta välfärden för allt fler människor.

Läs mer: 91 nya stockholmare per dag de närmaste tio åren

Finansminister Magdalena Andersson (S) delar uppfattningen om att insatser krävs för att möta den demografiska förändringen.

– Det är otroligt viktigt att man tar upp det här. Vi ser det här i Stockholm och i andra delar av Sverige att vi blir fler äldre. Vi lever längre och blir dessutom fler barn, det är något som är glädjande. Men det gör att vi i takt med att vi blir fler barn och äldre också behöver bygga ut förskolor, skolor och äldreboenden och bemanna dem med personal, säger Magdalena Andersson.

Pengarna för att möta den demografiska förändringen måste därför komma från regering och riksdag, menar hon.

Och man måste kunna göra det utan att höja den kommunala skatten, menar hon.

Vad pratar vi om för belopp?

– Minst 20 miljarder under nästa mandatperiod, säger Magdalena Andersson.

I summan räknar hon in de tio så kallade välfärdsmiljarderna som presenterades i budgeten 2016. 

– Det innebär att vi kommer bygga fler boenden för personerna, men vi kommer också att utbilda och anställa personer som kan ta hand om de äldre. Alla ska ha rätt att ha en trygg ålderdom, säger Magdalena Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.