Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Magnus Ladulås blir DNA-testad

I dag tisdag öppnas Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Forskare ska DNA-testa de sju skelett som finns i graven. Resultaten ska sedan jämföras med den DNA som man har från gravöppningen av Birger Jarl.

– Det har funnits en massa spekulationer om vilka som ligger i Magnus Ladulås grav. Man vet att hans hustru, ett barnbarn och en dotter finns där. Vilka de övriga är kommer vi nu att få veta, säger Maria Vretemark som är vetenskapligt ansvarig för projektet.

Till vardags är hon arkeolog på Västergötlands museum men tre veckor framöver kommer hon tillsammans med ett 20-tal kollegor att arbeta med att ta DNA-prover från graven.

Analysen av provsvaren beräknas dröja ytterligare ett halvår och förhoppningen är att resultaten ska göra det lättare att identifiera de tre kroppar som finns i Birger Jarls grav i Varnhem. Den öppnades av forskare 2002.

– Magnus Ladulås grav har också öppnats en gång tidigare, 1915. Då kunde man se att han hade sjukliga förändringar i skelettet. Med den teknik vi har i dag kommer vi nog att kunna fastställa vilken sjukdom han led av, säger Maria Vretemark.

Provsvaren från Riddarholmskyrkan och Varnhem kommer att matchas både på mödernet och fadernet.

När Birger Jarls grav öppnades kunde man konstatera att en man och hans son finns där. Den kvinna som ligger där är däremot inte släkt med dem. Man kunde också konstatera att han var född senare än man tidgare trott.

Forskarna beskriver arbetet som ett detektivarbete  kring kartläggningen av några av medeltidens mest betydande. I en blogg kan man följa hur arbetet fortskrider.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.