Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/majoriteten-i-region-stockholm-vill-stoppa-kry-fran-att-driva-1177/

STHLM

Majoriteten i Region Stockholm vill stoppa Kry från att driva 1177

I januari stod det klart att vårdbolaget Kry köper Medhelp som driver 1177 Vårdguiden. Affären fick skarp kritik.
Foto: Nicklas Thegerström

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm ger nu besked i fråga om 1177, efter att Kry köpt företaget som driver tjänsten. Ett nytt avtal kommer i praktiken stoppa Kry från att driva tjänsten.

– Sjukvårdsupplysningen ska inte kunna drivas av en enskild vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd som meddelar att tjänsten ska upphandlas på nytt.

Godkännandet av Krys köp av Medhelp som driver 1177 är fortfarande en öppen fråga, då hälso- och sjukvårdsförvaltningens utredning pågår. Men redan nu vill den blågröna majoriteten i Region Stockholm ge besked, som SvD var först att rapportera om.

På dagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden lägger den blågröna majoriteten en skrivelse där hälso- och sjukvårdsförvaltningen får i uppdrag att förbereda en ny upphandling av 1177 när nuvarande avtal går ut. Av skrivelsen framgår att upphandlingen, ”utöver ordinarie kvalitetskrav”, ska säkerställa att tjänsten utförs av en leverantör med oberoende ställning. Förvaltningen ska även utreda om sjukvårdsrådgivningen kan drivas i egen regi.

– Det finns en möjlighet att förlänga avtalet, men det vill vi alltså inte göra. Vi vill att förvaltningen förbereder en ny upphandling och som en del av det kommer det att vara viktigt att säkerställa att 1177 telefonrådgivningen ska vara en konkurrensneutral tjänst och att man inte kan vara vårdgivare om man driver den, säger Anna Starbrink till DN.

I praktiken innebär det då att Kry utestängs från att driva 1177?

– Ja, Kry och alla andra vårdgivare. Det är ett besked till alla - vi vill inte riskera konkurrensneutraliteten mellan alla vårdgivare.

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att sjukvårdsupplysningen inte ska kunna drivas en enskild vårdgivare.
Foto: Magnus Hallgren

Avtalet med Medhelp löper till 2023, med möjlighet till förlängning, men i och med dagens besked är en förlängning inte aktuell, uppger Anna Starbrink.

Beskedet att nätläkarbolaget Kry köpt det dotterbolag till Medhelp som driver tjänsten i Region Stockholm, och därmed kan och därmed kan ta över sjukvårdsrådgivningen 1177 har startat en hård debatt, och väckt frågor om otillbörlig konkurrens, och risken att vårdgivaren kan driva patienter till sina egen verksamhet. DN har även avslöjat att 1177 i våras fick direktiv från regionen att hänvisa patienter till Kry.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen utreder om Krys köp av Medhelp ska godkännas. Frågan väntas ta upp av hälso- och sjukvårdsnämnden den 9 mars.

Finns det ändå en möjlighet att affären godkänns?

– Det är ju en annan process och där inväntar vi förvaltningens utredning. Men det här är en tydlig signal om att även om de godkänner affären så kommer vi inte acceptera vårdgivare som driver verksamheten med våra avtal, så det blir ju en väldigt kort period om det går igenom, säger Anna Starbrink.

Varför är den här frågan så viktig?

– 1177 är otroligt viktigt, det har inte minst visat sig under pandemin. Det är människors väg in i vården och har hög trovärdighet. Den nyckelposition som 1177 har i vårt vårdsystem måste vi verkligen vara rädda om.

Vänsterpartiets talesperson Jonas Lindberg säger att V välkomnar de nya beskeden från majoriteten.

– Vi välkomnar den här framsyntheten, och att man nu öppnar för att driva 1177 i egen regi. Det vi önskar är att man hoppar över upphandlingsrundan, och att man i stället bestämmer sig direkt för att driva tjänsten i egen regi. Det har andra regioner förstått, att sjukvårdsrådgivningen inte är en tjänst man bör outsourca, säger Jonas Lindberg.

Oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S) säger att det stockholmarnas engagemang mot friköp av Medhelp har satt press på den blågröna majoriteten.

– Men vi vill att man tydliggör att man ämnar stoppa köpet. I den frågan har vi fortfarande inga besked, säger Talla Alkurdi och fortsätter:

– Det den politiska ledningen däremot har öppnat för är att 1177 kan drivas i egenregi om flera år. Men vi kommer att fortsätta på att man ställer om för egenregi omedelbart.

Medhelps vd Tobias Ekros säger att bolaget avvaktar den pågående utredningen.

– Vi har ett avtal som löper på och avvaktar beslutet om ägarförändringen. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Tobias Ekros.

DN har sökt Krys Sverige-chef Erik Hjelmstedt som avböjer intervju.