Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Majoriteten vill stänga Bromma

01:22. Rödgröna i Stockholm vill stänga Bromma. Flygplatsen ska bort 2022.

De rödgröna i Stockholm vill stänga Bromma flygplats. Dessutom vill man förhandla om finansieringen av förbifart Stockholm och lägga trängselskatten på kollektivtrafik. De beskeden gav partierna på en pressträff i dag.

Läs också – Stockholm kan få Europas lägsta flygkapacitet

Majoriteten vill lägga ner Bromma flygplats. Det beskedet gav den styrande majoriteten i Stockholms stadshus på en pressträff i Stockholms stadshus i dag.

”Givet att förhandlingarna visar att Bromma flygplats kan avvecklas utan att förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen försämras ska staden verka för att området där Bromma flygplats idag ligger ställs om till stadsutvecklingsområdet med bostäder senast 2022”, står det i överenskommelsen mellan S, MP , V och Fi.

Överenskommelsen säger också att uppgraderingar och investeringar i flygplatsen ska avbrytas och att en successiv överflyttning av trafiken till andra flygplatser ska påbörjas.

Enligt Socialdemokraternas tillträdande finansborgarråd Karin Wanngård får en nedläggning av flygplatsen inte äventyra jobb och tillväxt, men samtidigt anser hon att det på sikt vore bättre med bostäder på flygplatsområdet.

Regeringen kommer att ställa upp med en förhandlingsperson som ska utreda hur det kan gå till, men målsättningen enligt Daniel Helldén i Miljöpartiet är att det nuvarande avtalet, som gäller till 2038, ska kortas.

Majoriteten kommer dessutom med besked i frågan om förbifart Stockholm. Den styrande majoriteten är överens om att pengarna för trängselskatten bör gå till kollektivtrafik i stället för förbifartsbygge och vill därför förhandla om avtalet. Totalt rör det sig om 23 miljarder som majoriteten vill ska gå till kollektivtrafiken i stället för till förbifarten. Fram till första maj nästa år ska Stockholms stad och landstinget förhandla om pengar till förbifarten. Kommer de inte överens om en ny lösning byggs förbifarten på det sätt som är beslutat i dag, i huvudsak med trängselskattepengar.

Det har funnits en spricka inom den styrande majoriteten gällande förbifart Stockholm. S vill bygga, medan MP, V och Fi tycker att förbifarten bör stoppas.

Stockholms kommunalval innebar platt fall för den borgerliga allians som styrt Stadshuset de senaste åtta åren. Framför allt Moderaterna tappade stort och kommunfullmäktige fick två nya partier, då såväl Sverigedemokraterna (sex mandat) som Feministiskt initiativ (tre mandat) tog sig in för första gången.

Borgarråd och rotlar under kommande mandatperiod presenteras i början av nästa vecka. Skatte- och budgetförslag kommer att presenteras senare i höst.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlar tillsammans med Fi 53 av Stadshusets totalt 101 mandat och det har länge stått klart att det är detta som kommer att utgöra stadens nya styrande majoritet. Exakt vad det styret ska innebära har dock varit tämligen oklart – det fanns inget gemensamt program inför valet och intensiva förhandlingar har pågått sedan valnatten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.