Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Mäklare varnas – bad köpare ”dra åt helvete”

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två mäklare i Stockholm varnas av Fastighetsmäklarinspektionen för att ha brutit mot god fastighetsmäklarsed. En av männen, som är chef på byrån, ska ha bett köparens ombud ”dra åt helvete” när denne ville häva bostadsköpet efter att ha känt röklukt i lägenheten. 

Det var under 2016 som en bostadsrättsköpare upptäckte att lägenheten som denne precis köpt hade problem med röklukt. Köparen kontaktade då mäklarfirman som sålt lägenheten för att få köpeavtalet hävt. 

Önskemålet ignorerades och istället fick köparen flera kallelser till tillträdesmöten. I ett telefonsamtal med mäklaren, som är chef på byrån, ska denne ha bett köparens ombud ”dra åt helvete”. Byråchefen uppger själv att han tillrättavisat ombudet, men menar att han gjorde det för att köparen ”framfört dödshot mot hans familj.”

Läs mer: Stockholmsmäklare i sms till säljare ”Samla stake”

Fastighetsmäklarinspektionen ger nu mäklarna varsin varning eftersom de anses ha agerat partiskt, det vill säga till säljarens förmån, och därigenom brutit mot omsorgsplikten och god fastighetsmäklarsed. Köpet hävdes senare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.