Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/maktig-protest-mot-planerad-nedlaggning-av-bibliotek/

STHLM

Stor protest mot planerad nedläggning av bibliotek

Flera hundra personer samlades på Odenplan för att protestera mot nedläggningen av Internationella biblioteket i Annexet i Odengatsbacken. Foto: Lars Epstein

Flera hundra personer fyllde på lördagseftermiddagen Odenplan i och framför den så kallade Soltrappan för att protestera mot nedläggningen om en vecka efter tjugo års verksamhet av Internationella biblioteket i Annexet längre ned i Odengatsbacken.

Enligt den styrande borgerliga majoriteten i Stockholm ska en mindre del av IB, Internationella biblioteket, flyttas till Kungsholmens bibliotek.

Bland talarna märktes Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund. Foto: Lars Epstein

Tiotusen personer har skrivit på namnlistor i protest mot beslutet. I veckan som gick deklarerade också socialdemokraterna i staden att de anser att flytten till Kungsholmens bibliotek riskerar att leda till en nedläggning och efterlyser därför en utredning med syfte att flytta IB till Kulturhuset i stället.

Bibliotekarien Matilda Wallin på IB som var med och startade proteströrelsen var en av talarna. Hon berättade att IB är att av Europas största i sitt slag med sina tvåhundratusen böcker på etthundratjugo språk. Varje dag har biblioteket sexhundra besökare och bland mycket annat ett flitigt besökt studierum med femtio platser.

Tiotusen personer har skrivit på namnlistor i protest mot beslutet. Foto: Lars Epstein

Allt detta skingras, liksom den språkkunniga personalen, om IB flyttas till Kungsholmens bibliotek. Hon menade att IB i dag, i det internationaliserade Stockholm, behövs mer än någonsin.

Samma åsikt hade övriga talare som exempelvis Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund, som beklagade att de ledande borgerliga politikerna som styr staden slagit dövörat till när författarna velat diskutera konsekvenserna.

Internationella biblioteket är att av Europas största i sitt slag. Foto: Lars Epstein

”Det är som att bygga ett sjukhus utan att tala med läkarna”, sade hon också med tydlig hänsyftning på ett aktuellt skandalartat sjukhusbygge.

En mäktig manifestation mot nedläggningen av Internationella biblioteket i Annexet på Odengatan. Återstår att se om den får någon effekt.

Läs mer: S kräver ny utredning av Internationella bibliotekets flytt 

Läs fler texter och se fler bilder av Lars Epstein