Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Maktskifte – och Fi får fullmäktigeplats

Det blir maktskifte i Stads­huset, visar DN/­Ipsos väljar­barometer. Feministiskt initiativ ser ut att komma in i fullmäktige, Kristdemokraterna riskerar att åka ur och Sverigedemo­kraterna har svårt att etablera sig i Stockholm.

– Vi såg redan i mätningen för ett år sedan att maktförhållandet skiftade till ett rödgrönt övertag. Det ser ut på ungefär samma sätt nu men blockskillnaden har minskat något. Det beror framför allt på att Socialdemokraterna backar, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Stödet för Socialdemokraterna minskar med 4,9 procentenheter, från 26,5 procent i september 2013 till 21,6 procent i dag. Minskningen är statistiskt säkerställd.

– S minskar framför allt bland kvinnor, 30–44-åringar och högutbildade. Sannolikt har en betydande del av dem gått till FI och MP, som ser starka ut, säger Johanna Laurin Gulled.

Om det vore val i dag skulle den borgerliga alliansen förlora makten och de rödgröna partierna tillsammans med Feministiskt initiativ få egen majoritet i Stadshuset. Tillsammans får S, V, MP och FI 54,4 procent av rösterna.

Miljöpartiet ser ut att göra ett rekordval, de ökar inom felmarginalen med 1,5 procentenheter, från 16,8 procent förra hösten till 18,3 procent i dag. Partiet ligger därmed bara 3,3 procentenheter efter Socialdemokraterna.

– Det vore en historisk händelse om Miljöpartiet kom ikapp Socialdemokraterna och blev aktuella för finansborgarrådsposten, säger Johanna Laurin Gulled.

MP såg starka ut även i opinionsundersökningen inför valet 2010, där de noterade 18,2 procent mot de 13,9 de fick i valet. Kan vi få samma situation i år?

– Småpartierna brukar spurta i opinionsundersökningarna och visst kan det vara så att väljarna tänker om när de står i vallokalen, men det är svårt att säga om det är en sådan tendens här, säger Johanna Laurin Gulled.

– Något som talar för att Miljöpartiet fortsätter att vara starka är det faktum att stockholmarna tycker att partiets profilfråga, miljön, är viktig. Vi ser när vi under­söker väljarnas viktigaste frågor inför kommunalvalet att miljöfrågan är ännu viktigare för stockholmarna än vad den är för väljarkåren i stort när de får ange den viktigaste samhällsfrågan.

Moderaterna minskar och ligger nu 7,2 procentenheter under valresultatets 34,4 procent. Folkpartiet ligger exakt på valresultatet 10,0 procent.

Centerpartiet ökar inom felmarginalen med 0,3 procentenheter från september 2013 till 2,7 procent nu. Kristdemokraterna hamnar på 1,8 procent, den näst lägsta notering partiet fått i Ipsos mätningar som startade 2007.

– KD riskerar att förlora sitt mandat och det är svårt att säga om Centern lyckas hålla sig kvar. För Kristdemokraterna ser det väldigt tufft ut, när Moderaterna går så pass dåligt är benägenheten att stödrösta lägre, säger Johanna Laurin Gulled.

Sverigedemokraterna ligger kvar på samma nivå som i fjol och stöds av 2,8 procent av stockholmarna.

– Sverigedemokraterna verkar fortfarande ha svårt att etablera sig i Stockholm. Fler har arbete och det finns fler välutbildade här än i övriga Sverige, det är inte främst de grupperna som attraheras av SD, säger Johanna Laurin Gulled.

Med 2,8 procent i mätningen går det, enligt henne, inte att säga säkert om Sverigedemokraterna kommer in i fullmäktige eller inte, det beror på hur rösterna fördelas mellan valkretsarna.

Moderaterna och Sverigedemo­kraterna har en majoritet manliga röster, för Centern, Miljöpartiet och FI är det tvärtom. Moderaterna och Socialdemokraterna får fler röster i gruppen 60+ än bland dem som är 18–29 medan MP tar fler röster bland de yngre väljarna.

Andelen osäkra väljare har minskat från 19,3 procent i september 2013 till 15,1 procent i dag. Minskningen är statistiskt säkerställd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.