Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Maktstriden hårdnar – nu utreds SD-toppen internt

William Hahne, SDU:s vice ordförande och kommunfullmäktigeledamot, utreds internt för otillbörligt användande av medlemsregistret, enligt uppgifter till DN.

Källor inom SD menar att en infekterad maktstrid om ordförandeposten i Stockholm ligger bakom konflikten.

”Jag fick motta ett antal mer eller mindre förtäckta hot om uteslutning om jag inte följde deras rekommendation om att avstå från min ordförandekandidatur”, säger William Hahne själv.

Just nu pågår en maktkamp inom Sverigedemokraterna i Stockholms stad. William Hahne, SDU:s vice ordförande och kommunfullmäktigeledamot, har utmanat den sittande ordförande Maria Danielsson. Enligt uppgift till DN utreds nu William Hahne internt för att ha använt sig av medlemsregistret på otillbörligt sätt.

Enligt William Hahne blev han för två veckor sedan kallad till internt möte och konfronterad med uppgifterna.

– Han hade fått i uppdrag att utreda det här av partiets verkställande utskott. Han påstod att jag skulle ha haft tillgång till ett medlemsregister och kallat till ett medlemsmöte. Och jag sa som det var: jag har inte gjort det. Jag har haft ett möte, men det var med personer som jag antingen nominerat till styrelsen för Stockholms stad eller som på annat sätt stödjer min kandidatur.

– Jag presenterar min ordförandekandidatur. Kort därefter startas ett personärende mot mig på suspekt grund. Folk får bilda sig en egen uppfattning men jag tror att de flesta förstår vad det här handlar om.

En del inom partiet menar att utredningen bara är ett sätt att få bort Hahne ur kampen om ordförandeposten.

– Eftersom Ungdomsförbundet ligger i konflikt med partiet och partiledningen vill man givetvis ha kvar sin kandidat för ett av de tyngsta distrikten, säger en källa till DN.

Henrik Vinge, pressekreterare på Sverigedemokraterna, vill inte kommentera huruvida William Hahne utreds och varför.

– I så fall är det en pågående utredning och då är det inget jag kan bekräfta i det här läget. Om det är några utredningar som pågår kan jag inte ange vilka de gäller, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.