Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Då får han nog och kastar sig ut i motsatt fil

Kungsholmen 17.35.

Bussen kommer dundrande mot Västerbroplan, chauffören tvärbromsar och tittar stressat ner på någonting på instrumentbrädan när vi trycker oss på.

Han gasar på som tusan över Västerbron tills vi kommer till obligatoriska flaskhalsen i slutet av bron mot Hornstull där det byggs om. Några pajaser i personbilar har ställt sig i bussfilen i hopp om att komma snabbare fram till... rödljuset? Men icke! Chauffören ligger på tutan och blinkar med helljusen. Bilarna erkänner sig besegrade och tvingar sig in i andra filen.

Men jaha, då ska två filer bli en. Så likt förbannat hamnar vi bakom dem som tycker det är rimligt att ensam ta upp tre meter av vägen. Då får chauffören nog. Han kastar sig ut i motsatt fil. Det är rena rebellstämningen bland oss på bussen som förstår vad han gör. Vi nästan flyger fram av bromsen när det är nära på krock och tutorna dånar från alla håll. Jag ler över hans ambitioner: Att ta oss fram.

Tills vi kommer till Södra station.

”Alla ska ut. Alla måste uuut. Jag är en halvtimme sen och måste vända här, nu!”

Rebell? Nej. Total jobbstress. En kamp mot mätaren som sitter på hans instrumentbräda räknar upp hur sen han är, på sekunden. En kamp mot respektlösa bilister. Mot resenärer som prompt ska på bussen trots att en ny kommer om tre minuter för vi m-å-s-t-e ju hem.

När vi går av suckar många. Ett par kommer fram och frågar vad som hände. De reagerar som vi andra borde.

“Oj vad hemskt! Hoppas han hinner äta, eller i alla fall gå på toa.”

Malin Hansson är reporter på DN Stockholm och tror inte att vår hälsa kan räknas i sekunder.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.